Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przedszkole z komórek

 

Czas czytania: ~1 min


Q0UZKtaoOKTNHRkY0iEkMbp29ReT1jg5QNUHhD04AgkGikmzDqS20au22aps_paul-le.jpg

Przedszkole o układzie inspirowanym komórkami ludzkiego ciała powstał w mieście Sarreguemines w północnej Francji. Jego autorzy – architekci Michel Grasso i Paul Le Ouernec – wybrali tę formę jako optymalną dla zapewnienia bezpiecznego i komfortowego środowiska dla najmłodszych.

6LDRwUrAsTopZLZ3ptlvKZKeku1ntAz28x2VBCQJKgwGwk758roE0kChIkAS_paul-le-2.jpg
Yt2BsGdZcVxJHtAE9zP9W69lpPayUsKPOH06i7o4ksWOKHKpwuoCVuGG9jkF_paul-le-quernec-3.jpg
YaMl7P0V7I3mapZ1MzJb43hSD3KevNuXXR6KiaM09vf6U9SElnuMiOQMnHp4_paul-le-quernec-4.jpg

Architekci wspominają, że projektując przedszkole w Sarreguemines czuli całkowitą swobodę. Przyświecały im przy tym trzy główne cele. Podstawową intencją było stworzenie obiektu zapewniającego komfort i bezpieczeństwo dzieciom, a rodzicom – spokój. Drugim celem było wprowadzenie podwójnego standardu w budynku, który równie dobrze służyć ma dzieciom, jak i dla dorosłym. Trzecim celem była zmiana sposobu percepcji budynku. Inspiracją dla jego formy i organizacji była komórka ciała z centralnym jądrem (przedszkole), cytoplazmą (ogrody) i ścianą komórkową (mur otaczający posesję).

qyzJ66mGWTw7cLL0cjhj5vTMGQDs4PyYHGMial4KMZhTLB9Ps6Z24U6fZ8lg_paul-le-quernec-5.jpg
FTI7yQF3BzvggNCnNBF9kc36B9KyFhROwTVXJMqIIEDXn00KO1Ut7KpeoRdd_paul-le-quernec-s-6.jpg
d0NXyrzQi7MaTZwfUIGu1ILeDL4CY2TwgDDtrAuO1RMinPHqYMoA4QidJY2b_paul-le-quernec-7.jpg

Przedszkole powstało obok ruchliwej drogi. Z tego głośnego otoczenia wchodzi się do wnętrza przez drzwi umieszczone w krzywoliniowym, wyciętym w betonie otworze – jak do jaskini. Pofałdowane ściany w strefie wejściowej prowadzą do ulokowanej w centrum budynku recepcji na rzucie koła. Wokół niej ulokowano klasy i sale zabaw. Sufity w tych pomieszczeniach opadają do wysokości zaledwie dwóch metrów tworząc otoczenie o skali przyjaznej dla najmłodszych. Pokoje umieszczone na obwodzie budynku otwierają się na osłonięte tarasy i otaczający budynek ogród.

xd573yURUBF3HEK3Si9cliyDxjNzejsUWunZp4OWcdxUNSDy63GJlB93i036_paul-le-quernec-8.jpg
mgZ9a1I1quZ5VYHbS66uWGuZU3tXKpn1bzTthUEUsnQdFFgLhRP0ejJmLnID_paul-le-quernec-p.jpg
KP53FNvIFoLRX8HvNefG1KeRUwlSuKDkbZL2hx8rfswQvJ2hqwlnsvl93bz5_paul-le-quernec-s.jpg

Architekci: Paul Le Quernec & Michel Grasso
Powierzchnia: 1,350 m2
Koszt inwestycji: 2,400,000 Euro
Inwestor: Communauté d'Agglomération Sarreguemines Confluences

Fot: Paul Le Quernec & Michel Grasso

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Botanica - osiedle z konkursu architektonicznego
Botanica - osiedle z konkursu architektonicznego

Na projekt osiedla Botanica w Gdańsku jego inwestor ogłosił konkurs architektoniczny. Ze względu na ...

Webinarium Galeco: Odwodnienie dachów skośnych i płaskich  w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: Odwodnienie dachów skośnych i płaskich w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Niezwykły projekt domu letniskowego
Niezwykły projekt domu letniskowego

Greenhouse – to nazwa projektu architektonicznego domu letniskowego, jaki opracowała niedawno Karina ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera