Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ramowa rozbudowa

 

Czas czytania: ~2 min


9vgNA3pHHeOPjkWSvAI9QLAezzFc0OCP7LF3Igi1fa87Z4kVgD3KKlnGlyIx_house-ds-graux-baeyens.jpg

Zamiast przebudowy – rozbudowa, która z szacunkiem traktuje zastaną strukturę. Takie było podstawowe założenie architektów ze studia GRAUX & BAEYENS podczas pracy nad projektem domu DS w belgijskim mieście Destelbergen we Wschodniej Flandrii.

2grM6ABJyDG1KBadbOrZx260kKZF1Jc01yns1D1tHLY4CjGPh2B6WE8TdUks_house-ds-graux-baeyens-2.jpg

Budynek, którego rozbudową zajęli się architekci, znajduje się na typowym belgijskim osiedlu mieszkalnym, a jego nakryta dwuspadowym dachem, prosta bryła jest wzniesioną w latach 70. ubiegłego wieku imitacją tradycyjnego domu farmerskiego. Zadaniem architektów było przekształcenie go w przestronne, jasne, współczesne mieszkanie.

5PtA4fKaWG4rA9pnUd8f5KMk8jLaOKLpGFTvBke8AvDu5f3dWyv3uKiNhn35_house-ds-graux-baeyens-3.jpg

Zamiast całkowitej przebudowy, którą klient początkowo planował, architekci zaproponowali zachowanie archetypicznej formy domu i dobudowanie do niego nowych struktur, których nowoczesna forma będzie zdecydowanie kontrastować ze starą bryłą, ale mimo tej różnicy będzie pozostawać z nią w symbiozie.

Cz8unRvi1MSWiB4oWsq6lW6iM4mBfIciiNeMxWQvfJXytBOLbFGOXY4b5K56_house-ds-graux-baeyens-4.jpg

Do istniejącego budynku dodane zostały cztery nowe, prostopadłościenne bryły, kolejna – wolno stojąca – mieści basen. Konstrukcję nowych elementów stanowią drewniane ramy, dzięki czemu udało się zminimalizować czas budowy. Nowe obiekty stworzyły architektoniczną ramę dla dużego ogrodu połączonego z tarasem i basenem. Stary dom pozostał nietknięty, zachowując swój charakter indywidualnie odbieranego budynku.

kmhLtrRDQ5hhREegYh9TTmN88ejwcukwaREKNFkTMWRpL4SV13yTlI2oCrPn_house-ds-graux-baeyens-5.jpg

Wewnątrz fuzja nowego i starego jest znacznie dalej posunięta. Nowa przestrzeń łączy się z istniejącym salonem na planie litery L, a przez jej przeszkloną fasadę do wnętrza wpada duża ilość dziennego światła. Usytuowana diagonalnie, długa, zabudowana garderoba oddziela pokój dzienny od części gospodarczej mieszczącej strefę wejściową, spiżarnię i łazienkę oraz pokój zabaw dla dzieci, a jednocześnie łączy z sobą takie strefy, jak kuchnia, biblioteka i kominek.

ch81ZV05To39u8geznV74zWao8KljLfoPUPRlyKLQRYyXYPnlLXclBePhPVJ_house-ds-graux-baeyens-6.jpg

Dzięki interwencji GRAUX & BAEYENS architecten, istniejący dom zyskał nową, otwartą przestrzeń mieszkalną i połączenie z ogrodem, którego sezonowa zmienność wkracza do wnętrza budynku.

iZKV2Zn9Vaog05hMrETlfl2JnpHub4qzB5qTIPQuvAJnfwKsQ2MUzAuZoqsj_house-ds-graux-baeyens-7.jpg
kbsHf5Y1CJvEOQHp8DqTTXANQkeEaEPnwWSY4qRjVfCxzF3w35nMm658oUIG_house-ds-graux-baeyens-8.jpg
QvX6NHsWA7v8JuuidoSYRGbVbLeCzEKVkhib842ztE9p92aFCPfmpKbtW6pN_house-ds-graux-baeyens-9.jpg

Architekci: GRAUX & BAEYENS architecten
Lokalizacja: Destelbergen, Belgia
Realizacja: 2011
Powierzchnia zabudowy: 312 m2

fot: Julien Lanoo, Philippe Brysse


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna
Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna została wybrana w drodze konku ...

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera