Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gliniany pawilon

 

Czas czytania: ~2 min


BIlL5iUPElKQ8SmRf761LdCI5QOOw7S1N60vnDxLhJpip9enxdPynI3X87UV_jan-kubec-pawilon-512-cnk.jpg

Centrum Nauki Kopernik wciąż się rozwija. Po tym, jak w 2010 r. ukończony został główny budynek instytucji i planetarium, a rok później – Park Odkrywców, czas przyszedł na kolejną architektoniczną realizację na terenie założenia – gliniany pawilon, który, podobnie jak cały kompleks CNK, zaprojektowany został przez biuro Rar2 Laboratorium Architektury Jana Kubeca.

PuURrik8f2zjdSj5ND4sK6Nhcpac7verXuIXAsRGz8UsQsOdqYjv1Nqcnh9E_jan-kubec-pawilon-512-cnk-2.jpg
8Qgg1xVcXKmNTt0CxmtVwmyUzqzyTwoKbQHnCeBsaUHuK8CUYn6VLH4pfMEi_jan-kubec-pawilon-512-cnk-3.jpg
DVEAIF2VwjDohXRtZKzrfB6g5N4vgxOSiYlQukRomjVSN15yj14qr8gppqgg_jan-kubec-pawilon-512-cnk-4.jpg

Zgodnie z ideą przyświecającą projektowi CNK, które pomyślane zostało jako założenie ekologiczne i silnie związane z naturalnym otoczeniem nabrzeża Wisły, także Pawilon 512 powstał jako budynek przyjazny dla środowiska, a do tego tak wtopiony w krajobraz, że trudno go zauważyć.

qR6MJ5XpASA6COdvZFoXhv8fdXuHSYulF0J0AFowmVg1MLiojkdYRaZYCtAr_jan-kubec-pawilon-512-cnk-5.jpg
PVRI3rQqLlhB47gaJeflp5pK1tfW6zIulVoCc6WEwGNVPeyYKQdC0tFCLA0J_jan-kubec-pawilon-512-cnk-6.jpg
B6T13n5WMqx6BOI6O3mX68kfOWdoIOMLJpOxcLrP8odFRD2HDog6aTNRg3cR_jan-kubec-pawilon-512-cnk-7.jpg

Zbudowany z gliny i betonu pawilon ma 85 metrów długości 5 metrów szerokości. Jan Kubec, projektant budynku podkreśla, że jest to najdłuższa tego typu budowla w Europie. Pawilon ukrywa się w pasie nabrzeża, a jego porośnięty trawą dach sprawia, że od strony głównego budynku jest praktycznie niewidoczny. Odkryć go można dopiero spacerując nad rzeką, dokładnie na 512. kilometrze szlaku żeglownego Wisły, od którego zresztą budynek wziął swoją nazwę.

wNPC4FobPEbz3J3lX6w5GfaXvX9NkfLvPOhk6eEcW6fxGgMgld33IXdi0f1Z_jan-kubec-pawilon-512-cnk-8.jpg
ZvDQJk3FrSTCEk7BYUHwTrF0wlQhMxJ8tQaDPdNwXiQv2p0ppPmVVb5N0HpW_jan-kubec-pawilon-512-cnk-9.jpg

Wyjątkowe położenie określa zarówno nazwę, jak i charakter budynku. Pełni on funkcję przestrzeni wystawienniczo-warsztatowej, która została stworzona z myślą o działaniach artystycznych osadzonych w lokalnym, warszawskim kontekście i sięgających po inspiracje nieuregulowaną, wciąż pół-dziką rzeką oraz rozwijającym się na jej brzegach miastem. Program prezentowanych tu wystaw ma być skierowany nie tylko do stałych bywalców galerii sztuki, ale także być atrakcyjny dla tych warszawiaków, którzy najczęściej korzystają z wiślanego nabrzeża: rowerzystów, spacerowiczów, amatorów wodnych przejażdżek.

6wohiZkgJ4ChTsZf4S6Z9sM7VGWlwfpE3G5sSsqSl6gEIOSb7zLi4ZJ2xoUx_jan-kubec-pawilon-512-cnk-10.jpg

Inaugurującą działalność Pawilonu 512. wystawę 'Miejsca Odległe' autorstwa grupy Sputnik Photos można oglądać do 8 września 2012 r.

Czytaj więcej o budynku CNK i Parku Odkrywców

Fot. CNK


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera