Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Leśny amfiteatr na nowo

 

Czas czytania: ~3 min


D6CjtAjVYn086CSGTzdYVSdRipf8ZmopyggujmMl1h07347YMNMKhiUKLPka_opera-lesna-w-sopocie07.jpg

O projektach modernizacji Opery Leśnej pisaliśmy już kilka lat temu. Trzy lata po swoich setnych urodzinach obiekt odzyskał blask i stał się lepiej przygotowany do współczesnych wymagań – wzniesiony w 1909 roku obiekt pod wieloma względami pozostawał w tyle za innymi, nowoczesnymi amfiteatrami. Modernizacja była niezbędna.

spCsWnl1FFyOyo7z6FKP1feUqDKEmvIzVy3mymendPMUv7vILfPpRmSGBAQr_opera-lesna-w-sopocie08.jpg

Rozbudowę i remont Opery Leśnej w Sopocie zrealizowano według projektu gdańskiego architekta Jacka Szczęsnego. Poza odświeżeniem obiektu wiele z jego elementów przebudowano tak, by lepiej spełniały normy, jakie stawia XXI wiek. Nowe oblicze zyskały garderoby i pomieszczenia techniczne; przebudowano korytarze, łączące zaplecze ze sceną i widownią, cały wewnętrzny system drogowy- połączenia te skrócono, co teraz ułatwi i przyspieszy np. budowę scenografii. Dzięki remontowi powiększyła się też widownia: teraz zamiast 4,5 tysiąca liczy aż 6 tysięcy miejsc. Z czego ponad sto przystosowano do potrzeb osób niepełnosprawnych.

9mFkdosZfwHKCVXbs7aowOZWoRiEEjT4sA1pxqrZL4qRlN8dnQWCMEs2vX1i_opera-lesna-w-sopocie01.jpg
Pmn17QaiOPhUCzQcw7Btj1a3mZHiVsW2IHhriPWMAfN5ZaeJyydWw6JomnII_opera-lesna-w-sopocie02.jpg

Zdecydowanie najważniejszym elementem modernizacji była jednak budowa nowego dachu. „Poprzedni był już nieszczelny, przeciekał i trzeba go było składać na zimę. Dopiero pod koniec kwietnia był zakładany na nowo. Obecny jest zamontowany na stałe. Nowy dach został pokryty specjalną powłoką teflonową, dzięki której zimą śnieg sam powinien zsuwać się z jego powierzchni. Takiej konstrukcji nie było dotąd w Europie, dlatego budowa napotkała trudności” – mówił kilka miesięcy temu „Gazecie Wyborczej” Eugeniusz Terlecki, dyrektor Bałtyckiej Agencji Artystycznej Bart, która zarządza Operą Leśną.

mPfoSJPtcF6MPJYGy76zPG4sqXKJphs6FJbrBLhGn6uMG7kT4HXdAsiLMKnb_opera-lesna-w-sopocie03.jpg
gLKxxIAWuvqQeUD1vL2GYXdadYNkj2sNOLZtpl8MEvRmFpulDRybg9wmqnxu_opera-lesna-w-sopocie04.jpg

Nowy dach, wyglądający jak biały, unoszący się nad widownią żagiel czy liść ma 3600m2 powierzchni i waży aż 950 ton. W najwyższym miejscu unosi się ponad siedzeniami na 32 metry, nie sięga też ziemi. Ze względu na unikatowe, leśne otoczenie amfiteatru architektowi zależało na tym, by widzowie zachowali widok na zielone sąsiedztwo budowli. Dlatego też dach, aby nie zasłaniać widoku, jest zawieszony dość wysoko, ponad drzewami.

wKRFdWx7DDsBX7bqNSOqVr9dBBKeChHCerxV4FtHOmB89qgsany7uybYMdEK_opera-lesna-w-sopocie05.jpg
HY85glYQM1Sv4flkVtFNFiJpGikkyHWgxsJzArFv3piHRVuf5mrEoXhWqBel_opera-lesna-w-sopocie06.jpg

Opera Leśna w Sopocie – to miejsce „kultowe” i ważne dla rozwoju polskiej kultury popularnej. Zapewne z tego powodu część kosztów jej modernizacji pokryła dotacja z Ministerstwa Kultury. Przez wiele lat amfiteatr, jako niedostosowany do używania w różnych warunkach, był wykorzystywany właściwie tylko przez kilkanaście tygodni w roku. Teraz, dzięki nowemu dachowi imprezy tu będzie można organizować także w znacznie gorszą pogodę. To mam poprawić budżet obiektu (do tej pory raczej na siebie nie zarabiał), ale przede wszystkim dać szansę wielu widzom na skorzystanie z jego walorów.

Zobacz także: Pucowanie pleneru

Opera Leśna w Sopocie
Lokalizacja: Al. Stanisława Moniuszki, Sopot
Inwestor: Gmina Miasta Sopotu
Projektant: Archi-CAD Jacek Szczęsny; współpraca: arch. A. Gołębiewski, W. Rosowski, konstr. prof. P. Kłosowski, prof. A. Bolt, D. Florczak, P. Janas
Wykonawca: Alstal Grupa Budowlana
Powierzchnia zabudowy: 48000m2
Powierzchnia użytkowa: 2203 m2
Kubatura: 98000 m3
Koszt inwestycji: 78,7 mln zł
Projekt: 2008 – 2010
Realizacja: 2010-2012
Ilustracje: fot. Jacek Szczęsny, http://archi-cad.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera