Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Podziel i pomnóż

 

Czas czytania: ~2 min


geY6fjTxdjMGeXEepmioRSDtM1jxetdlIwxCKDya04X3RYv1Luuw5IQh0E6O_no-picnic-elding-oscarson.jpg
Czy dzieląc przestrzeń można sprawić, że nie będzie się ona wydawać mniejsza? Siedziba firmy No Picnic w Sztokholmie pokazuje, że jest to możliwe. Zaprojektowane przez szwedzkich projektantów Jonasa Eldinga i Johana Oscarsona wnętrza, mimo iż podzielone dodatkowymi przegrodami, sprawiają wrażenie bardzo przestronnych i pełnych światła. Wszystko za sprawą lustrzanych ścian.
Ratując znajdujący się w centrum Sztokholmu XIX-wieczny budynek, który pierwotnie pełnił funkcję stajni i obiektu wojskowego, firma No Picnic – konsultanci z dziedziny projektowania przemysłowego, projektowania produktu i opakowań oraz architektury – zaadaptowała go na swoje biuro. Ich oczekiwania były jasno sprecyzowane – przestrzeń biura ma sprzyjać kreatywnej pracy, zapewniać komfort pracownikom oraz wywierać pozytywne wrażenie na klientach. Zadanie nie było łatwe, bo takie środowisko pracy powstać miało w ramach budynku objętego ochroną konserwatorską, co wykluczało radykalną i nieodwracalną interwencję.
KFtDQi9MIa6ln604AReZoRkl3Jg0vhcBX4PXcUazV3W75qnC8Vj6fedhe0wA_no-picnic-elding-oscarson-2.jpg
Profil działalności firmy wymagał dużej, otwartej przestrzeni biurowej, a także wydzielonych pomieszczeń, w których powstają prototypy i projekty oraz strefy przeznaczonej na spotkania z klientami. Żeby to osiągnąć, Elding i Oscarson posłużyli się pewnym fortelem, dzięki któremu faktycznie podzielił przestrzeń, ale jednocześnie udało mu się stworzyć wrażenie, że jest ona większa niż w rzeczywistości. Służy temu aluminiowa ściana o lustrzanej powierzchni, która 'dubluje' wnętrze. Efekt jest więc odwrotnie proporcjonalny do przeprowadzonej interwencji, a ponadto, wpadające z zewnątrz światło, odbijając się od lustrzanej ściany, wypełniają całe wnętrze. Żeby maksymalne wykorzystać przestrzeń użytkową, wprowadzono dodatkowy poziom – antresolę, na którą prowadzi spiralna klatka schodowa ulokowana w miejscu przecięcia się dwóch ścian – lustrzanej i białej – i powiększona o swoje odbicie.
PnywxBCIFHVQscKlt6lkqGc5WwO6WO0pSCzk4NBQpKrE0mrkVsCrXOTFhXIK_no-picnic-elding-oscarson-3.jpg
W zaprojektowanych dla No Picnic wnętrzach dominuje neutralna, jasna kolorystyka. Przestrzeń jest otwarta, wygodna, funkcjnalnaa, a zarazem – dzięki lustrzanym odbiciom – zaskakująca i intrygująca. Ma być źródłem inspiracji i prowokować do niestandardowych rozwiązań. Projekt: No Picnic Architekt: Elding Oscarson Klient: No Picnic AB Lokalizacja: Storgatan 23 C, Sztokholm Powierzchnia: 1100 m2 Realizacja: 2010-11 Fot: Åke E:son Lindman, yatzer.com
g5HQQvrFhcchlNbPSnpdyTNhNPWwuuk08wIAZnLNxxMYgD9LCAvtgspa9qSq_no-picnic-elding-oscarson-4.jpg
Aa02BghW6LpGnInwXwk2q0ECskHfOGw6Q00Ah3PZN9NPb6Piy5W7nbU4vMNk_no-picnic-elding-oscarson-5.jpg
AHB3XaEbdNRohGfKRBgFW9c2U90eBtYIyXrDbagFT0emKG7YCw9ngsXqfoo8_no-picnic-elding-oscarson-6.jpg
sTgVpd0rf57LCNXxZHfrtTrOyIdY9OrT2EDjzBDmBFCQLgKYrpmhJuhJ7vYp_no-picnic-elding-oscarson-8.jpg
GDma4vo7KgUwtD2bI6FmRfalfDFRrSp1wGzCNwYuAAP6zozIrY6MDvfpO7ij_no-picnic-elding-oscarson-7.jpg
eTU7gqCPSzskCERN0lXp4mKLTSihNbMc0SIdhJDF6u0C2ND8Wn2ygqURfh0F_no-picnic-elding-oscarson-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera