Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Duńskie Centrum Nauki Eksperymentarium w Hellerup

 

Czas czytania: ~1 min


Zakończono rozbudowę i remont Duńskiego Centrum Nauki Eksperymentarium w Hellerup. Projekt stworzyła pracownia CEBRA.

 

kopsGfPZTgyKgRr2eMv0pRUpFO2tnDPKXoOMsMVoR5E0o6zomvqGstBguR6Y_szwzloteschody1.jpg

Zakończono rozbudowę i remont Duńskiego Centrum Nauki Eksperymentarium w Hellerup. Projekt stworzyła pracownia CEBRA. Nowe wnętrze zachwyca 100-metrowej długości spiralnymi schodami, zbudowanymi ze 160 ton stali i 10 ton miedzi. Imponująca struktura wita gości oraz prowadzi ich do czterech kondygnacji w górę.

5zkhvE0htLgTnxW9Tv8fO378M2yAXwrWQzE2hrVcCXFv7au9io1Kr3vmp2Pn_szwzloteschody2.jpg

Celem projektu była radykalna zmiana wyrazu architektonicznego Eksperymentarium. Budynek został całkowicie zreorganizowany poprzez zmieszanie dotychczasowych funkcji. Wygospodarowano miejsce na atria z przyciągającymi wzrok rzeźbami klatek schodowych. Dynamiczna kompozycja nowego projektu ma odzwierciedlać funkcję Eksperymentarium i różnorodność doświadczeń, które oferuje

Zobacz złote schody do wiedzy


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera