Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Laureaci Przeglądu Z:A:Award '2013

 

Czas czytania: ~3 min


k6fTtvXr1Y0EgRnFgfrRxTlWu0XhHCK7h9zoJDCmuRCPdvKMkhJS7Zh8m1Fq_zaaward-praca-1.jpg

Fot. „Kryptonim Kopce” - arch. Marcin Kropidło, arch. Agata Woźniczka i arch. Mateusz Adamczyk

25 października w Pałacu Łochów w okolicach Warszawy, odbyła się uroczysta Gala Finałowa, podczas której ogłoszono oficjalny werdykt profesjonalnej Komisji honorujący 5 głównych laureatów pierwszej edycji Przeglądu Z:A:Award. Organizatorzy podali także nazwiska autorów 22 projektów nominowanych przez Komisję Przeglądu, nazwiska architektów - autorów prac nagrodzonych w plebiscycie publiczności oraz nazwiska 13 osób nagrodzonych za najlepsze uzasadnienia do głosów oddanych w plebiscycie.

Nagrodę główną i pierwsze miejsce za pracę pt. „Kryptonim Kopce” zdobył zespół architektów w składzie: arch. Marcin Kropidło, arch. Agata Woźniczka i arch. Mateusz Adamczyk. Młodzi projektanci przedstawili projekt czterech kopców stanowiących wielofunkcyjną hybrydę łączącą funkcję mieszkaniową z przestrzeniami komercyjnymi i rekreacyjnymi oraz naturalnym zielonym parkiem na ich powierzchni. Autorska wizja kopców zwróciła uwagę Komisji Przeglądu przede wszystkim uniwersalnością przesłania oraz interesującym rozwiązaniem funkcjonalno-przestrzennym i widokowo-kompozycyjnym. Rozciągnięty trójkąt utworzony przez trasę komunikacyjną i zakole Wisły, zakomponowano strukturą czterech kopców o zróżnicowanym kształcie i gabarytach z dobrze wyreżyserowanymi otwarciami widokowymi na Wzgórze Wawelskie. W uzasadnieniu werdyktu czytamy: „Za inspirującą ideę wielofunkcyjnych struktur przestrzennych w miastach XXI wieku, wywiedzionych z Kopca, praformy mogącej zintegrować Naturę z Kulturą”.

rHkG78fqHTX2CiLTiZQDqvTc4FaCEYH8OC8IhBPear9nqFhwrncAenHJD56G_zaaward-praca-2-ex1.jpg

Fot. „Samotnia” - arch. Łukasz Olszewski

Dwa miejsca drugie drugie zajęły ex aequo prace „Samotnia” - zaprojektowana przez arch. Łukasza Olszewskiego oraz „Kładka pieszo-rowerowa” zespołu arch. Jerzy Hnat i inż. Jerzy Bąk.
„Samotnia” zwraca uwagę swoim niezwykle poetyckim klimatem. W werdykcie napisano: „Za umiejętne zbudowanie nostalgicznej i minimalistycznej bryły oddającej wewnętrzne smutki trapiące niejedną duszę w dzisiejszej pędzącej techno-rzeczywistości”. Nostalgii projektu towarzyszy niecodzienny sposób prezentacji - makieta z modelem-rzeźbą, a realizmu potencjalnej realizacji dodaje propozycja konkretnego materiału - betonu izolacyjnego, tworzącego jednowarstwową ścianę bez dodatkowej izolacji termicznej czy tynku.

NWLL2rW3yNQ2wHEpqPwdvluUjiPdp7MojZgyIzZLIBWx6jzxlt1EpNGBcgen_zaaward-praca-2-ex2.jpg

Fot. „Kładka pieszo-rowerowa” arch. Jerzy Hnat i inż. Jerzy Bąk.

W projekcie „Kładki” dostrzeżono z kolei możliwości kreowania przez projektantów zupełnie nowych, nieistniejących wcześniej przestrzeni, tworzących nowe wartości. Komisja uzasadniła swoją decyzję jednoznacznie: „Za poszerzenie definicji kładki, która oprócz swojej czysto utylitarnej funkcji transportowej otrzymała funkcję punktu obserwacyjnego i miejsca spotkań ludzi pośrodku krajobrazu”.
Regulaminowe wyróżnienia przypadły dwóm kolejnym pracom. Mecenasi przeglądu wybrali projekt wysokościowca „Podwójna spirala” zespołu w składzie: arch. Wojciech Zabłocki, inż. Wiktor Humięcki oraz arch. Łukasz Smolczewski za „wyjście poza schemat wieżowca w zwartej bryle, studium rozczłonkowania formy przy zastosowaniu prostej idei konstrukcyjnej oraz interesujące wyzwania techniczne do rozwiązania”.

Natomiast Komisja wyróżniła „Mobilny pawilon gastronomiczny” autorstwa arch. Pawła Spychały, motywując swoją decyzję „pragmatycznym ustosunkowaniem się do estetyki wszędobylskich małych form handlowo-gastronomicznych, sezonowo deformujących klimat polskich miast i miasteczek od gór po wybrzeże”.

W składzie Komisji Przeglądu Z:A:Award zasiadało sześciu architektów IARP: prof. arch. Marian Fikus (przewodniczący), Wojciech Gwizdak (referent), Sławomir Żak, Piotr Glegoła, Łukasz Zagała i Robert Konieczny, a także redaktor naczelny Z:A Sebastian Osowski oraz przedstawiciele mecenasów Jarosław Jóźwiak (LG Electronics Polska) i Leszek Kuczyński (Etis).

Źródło: zawod-architekt.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera