Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wyniki konkursu architektonicznego Brick Award 2015

 

Czas czytania: ~3 min


10 marca 2015 ogłoszono laureatów drugiej, polskiej edycji konkursu architektonicznego Brick Award

 

vjQNP1ROBqluPXUzl3UPMrADLci4NoS0TX7phvKlU64PvlPnetufWMez5oT4_zw109-budynek-mieszkalno-usugowy-1.jpg

10 marca 2015 poznaliśmy zwycięzców konkursu architektonicznego Brick Award. Statuetki i wyróżnienia otrzymało siedem obiektów z ceramiki oraz dwa projekty, przygotowane przez studentów architektury.

Nagroda Główna – Grand Prix
Budynek mieszkalno-usługowy ZW109, HS99. Jednocześnie obiekt, zwyciężył w kategorii Dom wielorodzinny (budownictwo wielomieszkaniowe.
Jury uznało, że realizacja ta w najwyższym stopniu spełnia standardy, których oczekuje się od dobrej architektury. Obiekt zaprojektowany został z urzekającą elegancją i prostotą, zaś materiał ceramiczny zastosowany na elewacji dyskretnie, aczkolwiek jednoznacznie podkreśla owe walory.

ID7I0jUZdV0IRBbiXro2Hk37RtSoKfGsu94XIJnkupZVU2Zy3OqbqNwkIHNo_dom-w-jozefowie-2.jpg

W kategorii Dom jednorodzinny zwyciężył Dom w Józefowie, projektu Hayakawa/Kowalczyk
Jury w uzasadnieniu swojego wyboru podkreśliło, że zwarta, masywna bryła domu, zbudowana na planie nieregularnego sześcioboku, tworzy obiekt precyzyjnie zdefiniowany, ustawiony na leśnej parceli pośród sosen.

Kop4xQRiK7ubNu8LkndxQYVZH76CmJgOtV9dmpwOa3QWjeaBm4ZQFEoBiXdA_ogolnszkola-muzyczna-2.jpg

W kategorii Budynek użyteczności publicznej, zwyciężyła Ogólnokształcąca Szkoła Muzyczna I i II stopnia im. Karola Szymanowskiego, projektu Maćków Pracownia Projektowa. Nagrodę przyznano za wzorowe kształtowanie bryły nowego obiektu z zachowaniem skali charakterystycznej dla ul. Piłsudskiego, jednej z reprezentacyjnych ulic Wrocławia.

UVwY1N7rUBSpn2436urNKaCc1Le83PfRuarXaGndIZu0PDRHbKi1ZxxdcdtA_brick-to-heaven-2.jpg

Nagrodę w kategorii Projekt bez realizacji – projekty przygotowane przez studentów kierunków architektonicznych przyznano dla opracowania konkursowego Brick to Heaven, studentek: Justyny Lebiedzik, Martyny Dziurskiej, Karoliny Krupy. Jury uznało ten projekt za intrygujący wyraz struktury przestrzennej, której wartość znaczeniowa wiedzie do odkrywania coraz głębszych skojarzeń kulturowych i filozoficznych.

KBD62QCIbwVKZmjTmNU7IbyqnrYtZ5Pt2EZ9z7hl8IXdVqgbKxTM88WxeDwW_living-garden-house-2.jpg

W kategorii Dom jednorodzinny wyróżniono LIVING - GARDEN HOUSE, autorstwa pracowni Robert Konieczny - KWK PROMES. Living-Garden House to próba znalezienia nowej formuły domu jednorodzinnego, w której dąży się do pełnej integracji architektury z naturą. Przestrzeń dzienna przenika się z ogrodem, jedynie szklane przegrody chronią przed niepogodą, ale w słoneczne dni znikają. Posadzka stanowi przedłużenie trawnika – jest na tym samym poziomie, a poprzez zastosowanie reminiscencji trawy – zlewa się z nim zupełnie. Living-room stał się living-garden. W ciągu dnia mieszkamy w ogrodzie, na noc zamykamy się w kokonie domu.

gr8pyWvw3BA6NNsEbJKrBRcwyty6mweQZZ7dkx9Qr3Cu0TIBGRLsBh8SqfBo_centrum-uslug-korporacyjnych-2.JPG

W kategorii Budynek użyteczności publicznej przyznano dwa wyróżnienia:
Jury wyróżniło Budynek użyteczności publicznej, biurowo-administracyjny, centrum usług korporacyjnych w Płocku, autorstwa SDA Szcześniak - Denier S. C.. Charakter
i architekturę budynku określa konsekwencja w użyciu cegły, jako materiału zamykającego elewacje syntetycznej bryły w kształcie równoległoboku.

NObb24FMVO06qMPeEive3Jd3di9IWI4z1htL9jQI9MmOcXX00HYu70BsMYn6_ericpol-software-pool-1.jpg

Budynek biurowy Ericpol Software Pool, projektu Horizone Studio Darasz Kisielewski Strzeński Sp. J. został wyróżniony za ambitne, autorskie podejście do kształtowania elewacji z wykorzystaniem ręcznie formowanej cegły.

qRNqweP3rj6y8Zw1S52YmSwez9jwarmrBIADIbXMJ7ERNWB1HIEqm1yAlWr9_browar-lubicz-1.jpg

W kategorii Renowacja/ Adaptacja/ Przebudowa /Rekonstrukcja wyróżnienie przyznano Zespołowi zabudowy mieszkaniowo-usługowej Browar Lubicz (1 etap), autorstwa Mofo Architekci. Inwestycja jest udanym przykładem wkomponowania starej postindustrialnej zabudowy w kompleks nowego zespołu mieszkalno-usługowego w strefie śródmiejskiej Krakowa.

Fb576i2DT8ntK47iLbW3g6FFc58t5FaK1j9iojcIKCxdMpdG2gqlU9Ih9Y7z_zespol-mieszkaniowy-65-2.jpg

Wyróżnienie w kategorii Projekt bez realizacji – projekty przygotowane przez studentów kierunków architektonicznych przyznano dla opracowania konkursowego Architektura +65. Zespół mieszkaniowy dla osób w podeszłym wieku, studenta Michała Zbytniewskiego. Wyróżnienie przyznano za ciekawe ujęcie ważnego społecznie tematu - miejsca dla seniorów w społeczeństwie.

Źródło: materiały prasowe


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera