Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowa aranżacja placu w mieście Adeje na Teneryfie otrzymała dwie nagrody podczas World Architecture Festival. Jury uznało ją za najlepszą nową ingerencję w historyczną przestrzeń, swoją nagrodę przyznał jej też szef festiwalu, Paul Finch.

 

Geometria rządzi

Zgeometryzowane kształty tworzą na placu układ platform spacerowych i widokowych, jakby niepostrzeżenie zamieniających się w wejście, prowadzące do muzeum. Architektom udało się stworzyć tu spójną całość, która łączy w sobie cechy rozumianej tradycyjnie architektury i przestrzeni publicznej, otwartej i nienarzucającej się.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera