Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zespół dwóch pracowni: szwedzkiej White Arkitekter i brytyjskiej Sprunt w 2009 roku wygrał konkurs architektoniczny na projekt Centrum Kultury, ulokowanego na molo w miejscowości Southend-on-Sea. Obiekt niedawno oddano do użytku.

 

Pod trapezem dachu

Budowa Southend Pier Cultural Centre zakończyła się w lipcu tego roku. Powstał obiekt o powierzchni 1100m2, o geometrycznych i dynamicznych kształtach, unoszący się na platformie ponad drewnianą posadzką pirsu. Cały budynek „opakowuje” trapezoidalnie ukształtowany dach, w najwyższym miejscu osiągający wysokość 9m. Frontowa i tylna elewacja są całkowicie przeszklone. Wewnątrz mieści się wielofunkcyjna przestrzeń, przeznaczona na pokazy, spektakle, wystawy, spotkania.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera