Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wśród wysokich, szarych, dość ponurych bloków w chińskim mieście Tianjin pracownia Sako Architects postawiła gmach przedszkola, które uderza kolorami i oryginalnym kształtem. Czy wielobarwna pętelka łagodzi ciężar okolicznych bloków?

 

Bez kątów prostych

W budynku nie ma ani jednego kąta prostego. Nie tylko sam budynek ma owalny kształt – zaokrąglone formy mają okna, schody, nawet ściany, rozdzielające sale zajęć. Łagodne kształty wybrano także ze względu na młodych użytkowników. Architekci uznali, że zaokrąglenia i owale są łatwiej akceptowalne, dają poczucie bezpieczeństwa i wygody znaczenie większe niż kąty proste.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera