Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Budynek-hybryda: gigantyczny zespół zabudowy łączy w sobie mnóstwo funkcji, oferując ponadto specjalnie zaprojektowaną przestrzeń publiczną. Oto osiedle, złożone z pięciu wież, jakie dla chińskiego miasta Chengdu zaprojektował Steven Holl.

 

Wiele niespodzianek

Układ brył – te nacięcia, ukośne ściany, szczeliny – wszystko ma służyć jak najlepszej dystrybucji światła dziennego. W wielkich bryłach wież ulokowano zaskakujące detale: w ogromnym otworze, wyciętym w bryle jednego z budynków stworzono przestrzenną rzeźbę świetlną, gdzie można wędrować pomiędzy świecącymi na różne kolory rusztowaniami. W tej skomplikowanej kompozycji brył „ukryto” też trzy niewielkie pawilony o rzeźbiarskich formach: jeden poświęcony nowym technologiom, drugi – jednemu z chińskich poetów, trzeci – historii.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera