Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szkoła w austriackim mieście Kufstein powstała w 1908 roku. Kilka lat temu dyrekcja podjęła decyzję o rozbudowie tej zasłużonej placówki. Dokonał jej zespół architekta Johannesa Wiesfleckera, wykorzystując do tego dość niezwykłe rozwiązanie.

 

Jak grafika

Architekt urozmaicił bryłę budynku, traktując wykończenie jego elewacji jak grafikę. Układ szyb i szerokich, czarnych okiennych szprosów tworzą kontrastujący z białym tynkiem rysunek; podcięcie gmachu oraz odpowiednie przeszklenie partery tworzą wrażenie, jakby budynek unosił się nad ziemią.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera