Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kopenhaskie Centrum Leczenia Nowotworów zostało zaprojektowane przez zespół pracowni Nord Architects. Nie znający funkcji budynku przechodzień raczej nie powiedziałby, że w tych malowniczych, przytulnych domkach leczy się najcięższe, śmiertelne choroby. I o to chodziło.

 

Jak origami

Konstrukcja całego założenia może przypominać japońskie origami. Łamane dachy poszczególnych domków-pawilonów łączą się ze sobą jakby były wycięte z jednego kawałka papieru. Całe założenie sprawia wrażenie lekkiej, jakby nieco nierealistycznej. Może przypominać budowlę z bajki albo sielski ośrodek wypoczynkowy, ale na pewno nie szpital.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera