Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W prowincji Anhui w Chinach, na zboczu jednej z pięciu świętych gór taoistów powstał pawilon, mający służyć turystom. Zespół biura Archiplein, autorzy tego gmachu, opracowując jego projekt inspirowali się tradycyjnym chińskim malarstwem.

 

Beton na zboczu

Wychodząc z tego założenia projektanci z Archiplein na zboczu porośniętego lasem wzgórza, nad brzegiem jeziora postawili gmach, który nie upodabnia się do krajobrazu, nie stara się w nim “zniknąć”. Wprost przeciwnie – jest wyrazisty, solidny, zauważalny. Mimo to – co może zaskakujące – nie zaburza ładu tej okolicy, nie przytłacza, nie niszczy naturalnej harmonii.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera