Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Villa Kogelhof, dom jednorodzinny zaprojektowany przez pracownię Paul de Ruiter Architects – to nie tylko nie wydzielająca żadnych zanieczyszczeń ekologiczna budowla. To także jasna rzeźba, znak w przestrzeni, który można uznać nie za dom, a jakiś tajemniczy symbol.

 

Statek na słupach

Szklany wąski i długi prostopadłościan architekci unieśli nad ziemię za pomocą dwóch ukośnych słupów oraz jednego prostego – w nim ukryta została klatka schodowa i wejście do domu. purystyczna forma domu uzupełniona została o prosty, geometryczny basen, ustawiony w poprzek willi u jej stóp. Szklane ściany domu przepuszczają na wskroś światło, tak że z daleka budowla jest mało widoczna. Z bliska zaś niektórym przypomina niezwykle estetyczny statek kosmiczny, który usiadł na tym cenny przyrodniczo terenie. Foto: Jeroen Musch www.jeroenmusch.nl; www.paulderuiter.nl

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Niezwykły projekt wśród biurowców
Niezwykły projekt wśród biurowców

Kilka tygodni temu została podpisana umowa na realizację projektu architektonicznego amfiteatru, któ ...

Nowa cegła klinkierowa w ofercie marki Röben
Nowa cegła klinkierowa w ofercie marki Röben

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektów u ...

Kuryłowicz&Associates w finale ważnego konkursu architektonicznego
Kuryłowicz&Associates w finale ważnego konkursu architektonicznego

Znana polska pracownia Kuryłowicz&Associates znalazła się w finale międzynarodowego, prestiżowego ko ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera