Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nawet 12 tysięcy ludzi będzie pracowało w budowanej właśnie nowej siedzibie internetowego giganta, firmy Tencent. Biurowiec, wznoszony w chińskim Shenzhen będzie miał formę dwóch wysokich wież, połączonych złotymi łącznikami.

 

Trzy symbole

Ponad czysto funkcjonalnym zastosowaniem owych łączników architekci nadali im też znaczenie symboliczne. Najwyższy z nich, łączący wieże na wysokości 180 metrów ma symbolizować wiedzę: będzie prowadził do biblioteki i części konferencyjnej biurowca. Drugi – to „zdrowie” – on wiedzie na boisko, basen i do centrum fitness, które dla pracowników ma powstać w budynku. Trzeci łącznik ma być przedłużeniem cokołu gmachu, ma budować wrażenie solidności jego podstawy. Foto: www.nbbj.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera