Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Architekt i mieszkańcy japońskiego miasta Niigata wspólnie opracowali wizję centrum kultury, które miało powstać w mieście. Zespół z pracowni Chiaki Arai Urban and Architecture Design uważnie słuchał uwag mieszkańców na temat tego, jak obiekt miałby wyglądać, a przede wszystkim jakie funkcje pełnić.

 

Stos dysków

Budynek otrzymał kształt, nasuwających skojarzenia ze stertą nierówno ułożonych dysków (czy nawet talerzy). Obłożony jasnym kamieniem walec głównej części gmachu otacza kompozycja spiralnie wijących się ku górze tarasów. Niektóre z nich architekt zdecydował, by obsiać trawą, co uczyniło je jeszcze bardziej przyjaznymi dla użytkowników.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Znamy wyniki Konkursu Koło 2019
Znamy wyniki Konkursu Koło 2019

Konkurs architektoniczny, organizowany od kilkunastu lat przez firmę Geberit, zarządzającą marką Koł ...

.BIG – zielony biurowiec
.BIG – zielony biurowiec

.BIG – to nazwa nowego obiektu biurowego, który powstał w Krakowie przy ulicy Kapelanka, która w ost ...

Naked House – projekt domu pracowni MAZM
Naked House – projekt domu pracowni MAZM

Naked House – projekt domu jednorodzinnego pracowni MAZM powstał dla rodziny z dziećmi. Wydawać by s ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera