Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pracownia AZL Architects zaprojektowała czterokondygnacyjny budynek mieszkalny na potrzeby osiedla w Nanjing w Chinach. Na kształt budynku miało wpływ kilka czynników, m.in. chęć uszanowania okolicznej przyrody oraz.... kultury przyszłych mieszkańców.

 

Falujący beton

Szklana bryła domu została przez zespół AZL Architects dość szczelnie obłożona betonowymi płytami. Białe panele rozszerzają się, jakby odwijały się na zewnątrz, tylko tam, gdzie zaplanowano okna. Nieregularne szczeliny, przypominające falującą tkaninę zapewniają mieszkańcom światło oraz widok na las, ale zarazem są ułożone tak, by z zewnątrz praktycznie nie dało się zajrzeć do wnętrza budynku. Minimalistyczna forma domu, jego prostota i bezpretensjonalność – to według projektantów z AZL Architects rozwiązania, odpowiadające kulturze Chin i gustowi przyszłych mieszkańców. Foto: www.azlarchitects.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera