Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Asymetryczny pawilon zaprojektowała pracownia Plan Bureau. Niewielki budynek stanął na górskim zboczy w paśmie Dolomitów i właśnie górzyste otoczenie stało się dla architektów inspiracją dla formy pawilonu. Projektanci chcieli stworzyć bryłę, pozwalającą maksymalnie zbliżyć się do natury.

 

W kształcie gór

Asymetryczny pawilon swój kształt zawdzięcza formom terenu wokół. Architekci podkreślają, że zależało im na stworzeniu bryły, pasującej do górzystego krajobrazu, współgrającej z naturalnym ukształtowaniem terenu. To dlatego zdecydowali się na asymetryczność, na ukośne ściany i szpiczaste naroża – te kształty ich zdaniem najlepiej korespondują z otoczeniem.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Projekt polskiej wystawy na Biennale Architektury w Wenecji
Projekt polskiej wystawy na Biennale Architektury w Wenecji

Międzynarodowa Wystawa Architektury, zwana potocznie Biennale Architektury w Wenecji – to najważniej ...

Webinarium Bauder: Dachy zielone Bauder elementem zrównoważonego rozwoju
Webinarium Bauder: Dachy zielone Bauder elementem zrównoważonego rozwoju

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

VELUX Archi-Vizje: Renowacje i adaptacje, czyli nowe życie budynków
VELUX Archi-Vizje: Renowacje i adaptacje, czyli nowe życie budynków

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera