Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biały dom stanął na rogu dwóch uliczek w Tokio. Budynek zaprojektował Junichi Sampei, za cel stawiając sobie maksymalne wykorzystanie niewielkiej, narożnej działki. Aby się to udało, musiał też mieszkańcom domu zapewnić poczucie prywatności. Dokonał tego w nietypowy sposób.

 

Na rogu

Biały dom ma trzy kondygnacje. Budynek wzniesiono w oparciu o betonowy szkielet, który wypełnił praktycznie całą działkę, rozciągnął się od jednej uliczki, z którą graniczy do drugiej. Takie położenie budynku skutecznie pozwoliło zaadaptować całą jej powierzchnię, nie dało jednak żadnego poczucia intymności mieszkańcom.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera