Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kengo Kuma zaprojektował budynek u podnóży najwyższego szczytu Europy. To siedziba firmy produkującej sprzęt sportowy. Architekt podkreśla, że bardzo zależało mu na stworzeniu bryły nie zaburzającej wspaniałego widoku na ośnieżoną górę. Sięgnął więc po nietypowe rozwiązanie.

 

Jak z lasu

Kengo Kuma sięgnął więc po nietypowe rozwiązanie: elewacje budynku wykonał z nie do końca obrobionych desek. Gęsto, pionowo ustawione chropowate deski osłoniły wnętrze budynku, wkomponowując obiekt w leśne otoczenie w dosłowny sposób: ściany biurowca bardzo przypominają rytmicznie ustawione pnie drzew. Gmach wieńczy łamany dach, także wykonany z drewna.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Niezwykły projekt wśród biurowców
Niezwykły projekt wśród biurowców

Kilka tygodni temu została podpisana umowa na realizację projektu architektonicznego amfiteatru, któ ...

Nowa cegła klinkierowa w ofercie marki Röben
Nowa cegła klinkierowa w ofercie marki Röben

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektów u ...

Kuryłowicz&Associates w finale ważnego konkursu architektonicznego
Kuryłowicz&Associates w finale ważnego konkursu architektonicznego

Znana polska pracownia Kuryłowicz&Associates znalazła się w finale międzynarodowego, prestiżowego ko ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera