Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom w Więckowicach z Horizone Studio

 

Czas czytania: ~2 min


Dom w Więckowicach został zaprojektowany w miejscu, które wydawać by się mogło wymarzonym terenem dla architekta. Rozległa działka, położona na południowym stoku, pozbawiona bliskiej zabudowy sąsiedzkiej, w okolicy zdominowanej przez niskie domy dawała projektantom spore możliwości. Ograniczeniem były zapisy planu miejscowego.

 

FRNggtmATgPUydKMJEI1vhEKI5p6KVmdTZi7pW2CSaELUfZT9VqX1n7QGA2w_horizone-studio-dom-wieckowice-ljpg.jpg

Dom w Więckowicach został zaprojektowany w miejscu, które wydawać by się mogło wymarzonym terenem dla architekta. Rozległa działka, położona na południowym stoku, pozbawiona bliskiej zabudowy sąsiedzkiej, w okolicy zdominowanej przez niskie domy dawała projektantom spore możliwości. Ograniczeniem były zapisy planu miejscowego.

Lfsb9yCOiBZSXaDN0Mz799qviEiiOfelPlWcLJyZKZUUOaTfml29JUkr28Wd_horizone-studio-dom-wieckowice-mjpg.jpg

Dom w Więckowicach – to dzieło pracowni Horizone Studio, które zdobyło rozgłos kilka lat temu obsypanym nagrodami projektem biurowca Ericpol w Łodzi. Ci sami architekci są też współautorami gmachu Urzędu Marszałkowskiego w Krakowie, który to budynek ma być pierwszą w kraju ekologiczną siedzibą urzędu.

 

Dom w Więckowicach projektu pracowni Horizone Studio powstał dla inwestorów, którzy chcieli, aby większość pomieszczeń zlokalizowana była na parterze. Architekci wejście do budynku umieścili w północnej ścianie, ukryte za ścianą kurtynową. Prowadzi ono do holu, a ten do strefy dziennej, połączonej z tarasem położonym po południowej stronie budynku. „W dwóch skrzydłach odchodzących od głównego korpusu mieszczą się prywatne pomieszczenia sypialni i łazienek oraz pokój muzyczny” - opisują układ przestrzenny domu architekci. System przesuwanych drzwi umożliwia stopniowanie dostępu do poszczególnych części domu.

J3sGY9cs1LqCIAzTNUwEw4qpJS8ykVvB4Ieiym0NHBfSvPNgZoBBuC0qW9QC_horizone-studio-dom-wieckowice-m2jpg.jpg

Dom w Więckowicach ze względu na wymogi planu miejscowego otrzymał dwuspadowy dach. Do wykończenia domu użyto jasnych, naturalnych materiałów – architekci podkreślają, że nie mniej ważna była ich wysoka jakość. Dzięki założeniu budynku na planie, przypominającym literę „H” udało się wygospodarować połączone z wnętrzem tarasy, pozwalające się cieszyć widokiem na okolicę, a jednocześnie zapewniające mieszkańcom poczucie prywatności.

 

Dom w Więckowicach

Lokalizacja: Kraków
Inwestor: prywatny

Projektanci: Horizone Studio

Powierzchnia: ok. 500m2

Projekt: 2012
Źródło: horizone.com.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekty Architektoniczne, Domy Parterowe, Hot

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera