4EXPO - budynek produkcyjno-magazynowy z częścią socjalno-biurową - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


4EXPO – budynek jak drzewo

 

Czas czytania: ~2 min


4EXPO – to budynek produkcyjno-magazynowy z częścią socjalno-biurową, który stanął w miejscowości Suchy Las koło Poznania. Projektujący zarówno bryłę, jak wnętrza obiektu Rafał Mroczkowski musiał połączyć halę produkcyjną z przestrzeniami biurowymi oraz takimi, w których pracownicy mogli odpocząć, zjeść, porozmawiać.

 

fWkB4OIzzk6CC3XE085GiXb560GmyCjUO7v0BrbQKAAhOX7XDexBpzkbRbRo_4expo02jpg.jpg

4EXPO powstało dla firmy, związanej z wystawiennictwem, było jasne więc, że budynek, który miał być wizytówką firmy, powinien wyróżniać się indywidualnym charakterem. W przypadku 4EXPO powodem oryginalnej formy był charakter prowadzonej tu działalności, faktem jednak jest, że współczesne budynki magazynowe i produkcyjne coraz częściej projektowane są z pomysłem (Niebieski magazyn), z myślą o pracownikach (Przyjazny biurowiec Geze) i otoczeniu (Siedziba Trumpf Polska - Warszawa).

6P33sa0kysiFKmQXzv977wvRTKRmkQ5dkYtH7QthR5Q6GqbYvFYmrvmhgdLF_4expo06jpg.jpg

4EXPO – choć wyróżnia się na tle innych tego typu obiektów, powstało w oparciu o dość prosty pomysł. „Zdecydowano, że powstanie prosta hala z wbitym w nią prostopadłościennym budynkiem socjalno-biurowym. Inspiracją dla kształtu jego elewacji było linearne czarno-białe logo oraz fakt, że główną materią, z jakiej powstają produkty firmy, jest drewno” - opisuje to autor projektu. I tak najpierw powstał rysunek „gałęzi” - kojarzącej się z drzewem struktury elewacji; później do prostej bryły dodano podcienia, które nadały mu głębi. W następnej kolejności dobrano materiały i opracowano konstrukcję budowli. Elewację wykonano z żelbetu. „Innowacyjne w projekcie jest zastosowanie na elewacji białych płyt ze spieków kwarcowych, klejonych do aluminiowej konstrukcji nośnej” - pisze Rafał Mroczkowski.

Gc4eL5ZfhYDAtjGv4JnsualCTPhslHZ7ho4SBKODVcn1Yo2pJq1ypLLy9m3A_4expo09jpg.jpg

W budynku 4EXPO nie tylko skomponowana z „gałęzi” elewacja skojarzy się z drzewami. We wnętrzu budynku biurowo-socjalnego wiele elementów wykonano ze sklejki liściastej, pojawiają się także płytki ceramiczne w różnych odcieniach zieleni. „ Stała zabudowa meblowa, biurka i stoły wykonane są ze sklejki we własnej stolarni firmy. Meble uzupełniające wykończone są drewnem z dodatkami w kolorze zielonym|” - dodaje architekt. Wszystkie te elementy podkreśla jeszcze lepiej specjalnie dobrane oświetlenie.

4EXPO - budynek produkcyjno-magazynowy z częścią socjalno-biurową

Lokalizacja: Suchy Las koło Poznania
Inwestor: 4EXPO
Projektant: Rafał Mroczkowski Architekci
Powierzchnia użytkowa 6372,2 m2
Realizacja: 2017
Fotografie: Jacek Patecki

mroczkowski-architekci.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Hot

Projekt domu z nadwieszeniem
Projekt domu z nadwieszeniem

Na niełatwej do zabudowy długiej i wąskiej działce o wymiarach 14 x 116 m zespół w składzie: Tomasz ...

Webinarium Stiebel Eltron: Przepływowe ogrzewacze wody
Webinarium Stiebel Eltron: Przepływowe ogrzewacze wody

28 września 2020 o godz. 11:00 odbędzie się siódme już webinarium firmy Stiebel Eltron, które tym ra ...

Webinarium Schüco: Architektura bez barier – demografia czy potrzeba?
Webinarium Schüco: Architektura bez barier – demografia czy potrzeba?

Architektura bez barier to temat kolejnego webinarium architektonicznego firmy Schüco, które odbędzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera