Czarny dom projektu Atelier General - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


The Rock – czarny dom

 

Czas czytania: ~1 min


The Rock - Skała – taką nazwę domowi swojego projektu nadali architekci z biura Atelier General. Dom stanął na zboczu wzgórza w prowincji Quebec w Kanadzie. Celem projektu było stworzenie wygodnej przestrzeni do życia, ale tez wkomponowanie budynku w specyficzne otoczenie.

 

mzJZMsAgnSES8KUPQojtIIj6ZozHGyIaWZC2LGLkkRZ8JPrylS17IqVdKN5f_rock-by-atelier-general01jpg.jpg
rRUlTtXNmsQLlfNA4PTMfJ1cQdo9zwWdEdLHO8ciOqS9Hh227IWw3hdnTmqR_rock-by-atelier-general02jpg.jpg

The Rock ma 231 m2 powierzchni i bryłę o nieregularnym kształcie. Elewacje budynku wykonano z czarnych desek, które skontrastowano z jasnym drewnem, stanowiącym posadzkę tarasu. Płaski dach i geometryczna bryłą domu nadają mu rys nowoczesności, użycie drewna jako budulca wkomponowało zaś budynek w leśne otoczenie.

wv1AO94i8Y72b0FNYGG1K68DA01MbXsdpWt5m3mBYtMipiIYHTlrp3sN2Wvm_rock-by-atelier-general04jpg.jpg
NZSXklXBydFEWf89sGifAJbHLdigrbwpAgCNLxw0xowxlGEfhrQywHre7VWq_rock-by-atelier-general06jpg.jpg

Niełatwym zadaniem dla projektantów The Rock było posadowienie budynku na zboczu. Aby osiągnąć ów cel dom podzielono na dwa poziomy o różnej wielkości. Salon ulokowano w wysuniętej poza spadek gruntu części, pod która umieszczono garaż dla dwóch samochodów. Wejście do budynku zaplanowano na niższym poziomie.

The Rock, mimo nietypowego położenia, posiada wiele wygód. Wokół niższej części domu udało się wygospodarować kawałek trawnika, z poziomu wyższego po przeciwległej stronie budynku powstał zaś drewniany taras. Wyższą część budynku dźwigają smukłe słupy, dzięki którym cała ta nieregularna  konstrukcja wydaje się lżejsza.

 

Foto: Adrien Williams, ateliergeneral.ca


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt Domu, Realizacje Zagraniczne, Hot

Przebudowa hotelu Ibis w Tomaszowie Lubelskim wg Mateusza Tańskiego
Przebudowa hotelu Ibis w Tomaszowie Lubelskim wg Mateusza Tańskiego

Pracownia Mateusz Tański & Associates (MTA Architekci) podjęła się niełatwego zadania przebudowy i r ...

Dworzec kolejowy w Paryżu od Kengo Kumy
Dworzec kolejowy w Paryżu od Kengo Kumy

Kengo Kuma swój projekt architektoniczny stacji metra i dworca kolejowego Saint-Denis Pleyel w Pary ...

Biurowiec firmy EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy
Biurowiec firmy EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy

Działająca w branży finansowej firma EXG zdecydowała się swoją siedzibę wznieść nie wśród innych biu ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera