The Lodge – projekt architektoniczny Uppercut Filippo Burellego i Giacomo Borty - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


The Lodge – projekt architektoniczny hotelu we Włoszech

 

Czas czytania: ~1 min


The Lodge – to nowa część, dobudowana do istniejącego już wcześniej hotelu Villaverde Hotel & Resort w miejscowości Fagagna, we Włoszech. Projekt architektoniczny obiektu powstał w pracowni Uppercut Filippo Burellego i Giacomo Borty.

 

Hotel we Włoszech
Hotel we Włoszech

Architektura w zgodzie z naturą

Architektura hotelu została pomyślana tak, aby obiekt komponował się z otoczeniem, pasował do krajobrazu, a także by był trwały i energooszczędny. Z myślą o tych cechach dobierano nie tylko formę architektoniczną, ale i materiały budowlane. Realizacja architektoniczna pracowni Uppercut uwzględniła także przestrzeń wokół istniejącego już hotelu – położenie pola golfowego czy przebieg tras spacerowych i rowerowych.

Hotel we Włoszech
Hotel we Włoszech

Projekt architektoniczny hotelu The Lodge przewidział powstanie obiektu w formie czterech poziomych, rozciągniętych wzdłuż zbocza wzgórza pawilonów. Aby zapewnić mieszkańcom ładny widok, a także po to, by minimalnie ingerować w krajobraz, pawilony podniesiono ponad poziom gruntu na wąskich podmurówkach.

Hotel we Włoszech

Kontrastowy projekt architektoniczny

Hotel projektu pracowni Uppercut – to cztery dwukondygnacyjne pawilony, posadowione na zboczu, wśród drzew. Podmurówka, na której postawiono bryły mieszkalne, ma czarny kolor i solidną strukturę – bo powinna symbolizować stabilność, bezpieczeństwo, materialność. Na każdej z nich znalazł się lekki, przeszklony prostopadłościan o zupełnie innym charakterze.

Hotel we Włoszech
Hotel we Włoszech

Część mieszkalna każdego z pawilonów otrzymała przeszkloną elewację frontową. Boczne obłożono połyskującymi płytami z metalu o złocistym odcieniu. Ów kolor powoduje, że pawilony na zalanym słońcem terenie harmonizują z krajobrazem, są wręcz mało widoczne. Ich lekkie, proste sylwetki wkomponowują się w zbocze wzgórza.

 

Foto: uppercutdesign.it


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt Architektoniczny, Realizacje Architektoniczne, Hotel

Centrum Edukacji Ekologicznej – drewniana bryła w Warszawie
Centrum Edukacji Ekologicznej – drewniana bryła w Warszawie

Władze stolicy wraz z jednostką o nazwie Lasy Miejskie chcą stworzyć Centrum Edukacji Ekologicznej. ...

Zabytkowa wieża ciśnień. Dzieło współtwórcy Bauhausu w Polsce
Zabytkowa wieża ciśnień. Dzieło współtwórcy Bauhausu w Polsce

W miejscowości Jankowa Żagańska w powiecie żagańskim w województwie lubuskim znajduje się mało znany ...

Mieszkania w młynie od Maćków Pracownia Projektowa
Mieszkania w młynie od Maćków Pracownia Projektowa

Maćków Pracownia Projektowa stworzyła koncepcję przebudowy, rozbudowy i zmiany sposobu użytkowania t ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera