Adaptacja Starej Poczty w Gliwicach na wnętrze biura wg Zalewski Architecture Group - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Adaptacja Starej Poczty w Gliwicach na wnętrze biura

 

Czas czytania: ~1 min


Architekci z pracowni Zalewski Architecture Group wykorzystali stary, historyczny budynek do stworzenia oryginalnego wnętrza biura gliwickiej spółki The Software House. Domeną SH są rozwiązania IT, z których korzystają firmy na całym świecie.

 

Wnętrze biura

Historyczny budynek Starej Poczty w Gliwicach

Budynek Starej Poczty w Gliwicach to miejsce historyczne, utrzymane w stylu neogotyckim. Wykończony został cegłą glazurowaną i wzbogacony w późniejszych latach o obszerny świetlik w hali głównej. Inwestor wybrał ten obiekt nie bez przyczyny. Zarząd spółki podkreśla poczucie przynależności do rejonu i do miasta, stąd chęć inwestycji w stary budynek.

Wnętrze biura

Architekci tak zaaranżowali wnętrze biura, aby tworzyło spójną całość z historyczną, XX-wieczną elewacją. Obiekt podzielony jest na strefy pracownicze, pomieszczenia socjalne oraz strefy relaksu, rozmieszczone wokół obszernego tarasu. Przybrał on formę patio, pośrodku którego znajduje się zachowany historyczny świetlik. Trójwymiarowość przestrzeni budują także antresole oraz dwupoziomowość obiektu.

 

Zobacz jak wygląda wnętrze biura wg projektu Zalewski Architecture Group. Odwiedź nasz serwis sztuka-wnętrza.pl i przekonaj się, czy projekt jest wart uwagi!

 

Zobacz wnętrze biura


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Wnętrze Biura, Wnętrza Publiczne

Nietypowy projekt wieży widokowej w górach
Nietypowy projekt wieży widokowej w górach

Wieża widokowa na liczącym 1425 m n.p.m. Śnieżniku została zbudowana w latach 1895–1899 z inicjatywy ...

Chronourbanistyka  - magiczne 15 minut? - debata architektoniczna
Chronourbanistyka - magiczne 15 minut? - debata architektoniczna

W kolejnej odsłonie debat Sztuka Architektury + porozmawiamy o idei chronourbanistyki oraz zastosowa ...

Webinarium Dorken: Dach zielony Dorken Delta jako element małej retencji miejskiej
Webinarium Dorken: Dach zielony Dorken Delta jako element małej retencji miejskiej

Zazielenienie dachu nad garażem, wiatą lub domem mieszkalnym z możliwością wykorzystania go jako tar ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wnętrza
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera