Villa N – letni dom jednorodzinny Balo Design Boutique i Archiles Architecten - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Villa N – letni dom jednorodzinny

 

Czas czytania: ~1 min


Gdy architekci z pracowni Balo Design Boutique i Archiles Architecten przystępowali do opracowania projektu architektonicznego domu jednorodzinnego w Mol w Belgii, za cel postawili sobie stworzenie bryły, która przez cały rok będzie się kojarzyła z latem.

 

Dom jednorodzinny, Balo Design Boutique, Archiles Architecten

Dom jednorodzinny na każdą porę roku

Villa N – to dom jednorodzinny, który można opisać podobnie do wielu innych tego typu realizacji architektonicznych. Budynek od strony ulicy jest dość zamknięty, aby zapewnić mieszkańcom poczucie intymności, od strony ogrodu natomiast posiada duże przeszklenia oraz wyjście do ogrodu i na taras.

Dom jednorodzinny, Balo Design Boutique, Archiles Architecten

Villa N, realizacja architektoniczna pracowni Balo Design Boutique i Archiles Architecten, został zaprojektowany tak, aby mieszkańcy mieli stale wrażenie, że otacza ich zieleń i piękna pogoda. Chcieli otworzyć dom na otoczenie  i wypełnić go światłem. Jednocześnie zastosowali materiały, które też miały pomóc w budowaniu nastroju „wiecznego lata”.

Dom jednorodzinny, Balo Design Boutique, Archiles Architecten

Zobacz projekt architektoniczny domu jednorodzinnego

Dom jednorodzinny Villa N otrzymał podłużny kształt i dwie kondygnacje, które przesunięto lekko względem siebie, uzyskując na dachu parteru zaciszny taras. Dzięki temu, że budynek jest długi i wąski, duże przeszklenia, zajmujące elewację ogrodową, dostarczają wnętrzom bardzo dużo światła dziennego.

Dom jednorodzinny, Balo Design Boutique, Archiles Architecten
Dom jednorodzinny, Balo Design Boutique, Archiles Architecten

Villa N została posiada elewacje z jasnego kamienia. Prawie biała barwa budulca, użytego w tej realizacji architektonicznej, połączona z dużymi taflami szkła oraz detalem z drewna czynią z budynku obiekt wyjątkowo przyjazny mieszkańcom. Prosta, pozbawiona zdobień bryła harmonizuje z zielonym otoczeniem, będąc jednocześnie bryłą dość neutralną, nie dominującą. Klarowna kompozycja i zastosowane świadomie i konsekwentnie materiały pozwoliły architektom osiągnąć założony cel stworzenia ciepłej i jasnej budowli.

 

Foto: Dimitri Janssens, archiles.be


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom Jednorodzinny, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Architektoniczna

Nietypowy projekt wieży widokowej w górach
Nietypowy projekt wieży widokowej w górach

Wieża widokowa na liczącym 1425 m n.p.m. Śnieżniku została zbudowana w latach 1895–1899 z inicjatywy ...

Chronourbanistyka  - magiczne 15 minut? - debata architektoniczna
Chronourbanistyka - magiczne 15 minut? - debata architektoniczna

W kolejnej odsłonie debat Sztuka Architektury + porozmawiamy o idei chronourbanistyki oraz zastosowa ...

Webinarium Dorken: Dach zielony Dorken Delta jako element małej retencji miejskiej
Webinarium Dorken: Dach zielony Dorken Delta jako element małej retencji miejskiej

Zazielenienie dachu nad garażem, wiatą lub domem mieszkalnym z możliwością wykorzystania go jako tar ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera