Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Niezwykły projekt architektoniczny rozbudowy cmentarza

 

Czas czytania: ~1 min


Niezwykły projekt architektoniczny rozbudowy cmentarza w szwedzkim mieście Sundbyberg – to dzieło pracowni Gert Wingårdh arkitektkontor. Nowy pawilon powstał na potrzeby administracji cmentarza – realizacja architektoniczna mieści biura.

 

Gert Wingårdh arkitektkontor, cmentarz w Szwecji, projekt architektoniczny
Gert Wingårdh arkitektkontor, cmentarz w Szwecji, projekt architektoniczny

Zobacz niezwykły pawilon

Nowy obiekt architektoniczny na cmentarzu w Sundbyberg ma 940 m2 powierzchni. To jednokondygnacyjny budynek o charakterze pawilonowym – jego lekka, kameralna bryła miała wtopić się w otoczenie, nie zdominować nekropolii, której wielką zaletą jest fakt, że zatopiona jest w zieleni.

 

Zieleń była najważniejszą inspiracją dla autorów tego projektu architektonicznego. Projektanci zdecydowali się nadać budowli ten sam kolor, jaki mają okoliczne drzewa. Co więcej, szukali sposobu, aby pawilon nasuwał skojarzenia z… chlorofilem.

Gert Wingårdh arkitektkontor, cmentarz w Szwecji, projekt architektoniczny
Gert Wingårdh arkitektkontor, cmentarz w Szwecji, projekt architektoniczny

Zielone elewacje budynku

To dlatego pawilon ma szklane elewacje. Barwione na kolor zielony szkło wydało się projektantom najlepszą metodą by stworzyć stosowny efekt. Aby obiekt architektoniczny zachował lekką bryłę konstrukcję oraz wnętrze budynku wykonano z drewna. Jedynie elewacje obłożono zielonymi szybami. Trzeba przyznać, że rzeczywiście nadało to budowli ciekawego charakteru.

 

Zobacz galerię zdjęć realizacji architektonicznej

Dzięki zielonym elewacjom budowla latem jest prawie niewidoczna, tak dobrze scala się z otaczającą ją roślinnością. Zimą zielony pawilon natomiast wygląda niezwykle efektownie na tle śniegu, przypomina nietypowy lampion, posadowiony na pełnym ciszy terenie.

 

Foto: wingardhs.se


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Architektoniczne, Projekt Architektoniczny

Akademia Muzyczna w Bydgoszczy. Szklana bryła dla muzyków
Akademia Muzyczna w Bydgoszczy. Szklana bryła dla muzyków

„Budowa kampusu Akademii Muzycznej jest ważna nie tylko dla tego regionu i Polski, ale też szerzej – ...

Nowe życie kamienicy w Bielsku-Białej
Nowe życie kamienicy w Bielsku-Białej

Bielsko-Biała chyba wciąż częściej kojarzy się z przystankiem w drodze na narty niż z miejscem pełny ...

Nowe wcielenie amfiteatru w Szczecinie
Nowe wcielenie amfiteatru w Szczecinie

Teatr Letni w Parku Kasprowicza w centrum Szczecina zaprojektował w 1972 roku Zbigniew Abrahamowicz; ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera