Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nietypowy świątynny projekt architektoniczny

 

Czas czytania: ~1 min


Centrum kultury Xiafu – to projekt architektoniczny pracowni IMO Creations. Projektanci zostali zaproszeni do współpracy przez władze New Taipei City i poproszeni o stworzenie architektonicznej koncepcji dla budynku centrum lokalnego, które miało powstać w sąsiedztwie świątyni Hongfu Gong i powiększyć jej funkcję także o obiekt dla lokalnej społeczności.

 

IMO Creations, Centrum kultury Xiafu, realizacja architektoniczna
IMO Creations, Centrum kultury Xiafu, realizacja architektoniczna

Projekt architektoniczny dla lokalnej społeczności

Warto pamiętać, że na Tajwanie świątynie nie są tylko miejscami pobożnej zadumy i modlitwy. To bardzo żywe, kolorowe obiekty architektoniczne, do których ludzie chodzą spędzać czas, spotykać się, bawić, uczyć. Centrum kultury Xiafu także powstało przy świątyni.

IMO Creations, Centrum kultury Xiafu, realizacja architektoniczna

Centrum kultury Xiafu – to projekt architektoniczny zrealizowany na terenie poprzemysłowym, w sąsiedztwie dużej elektrowni, stanowiącej miejsce pracy większości lokalnej społeczności. Także i z tego powodu architekci, tworzący ten projekt zdecydowali się sięgnąć po formę, lekką, dynamiczną, kolorową – jako tą, która może wprowadzić życie i radość w zdominowaną przez obiekty przemysłowe przestrzeń.

IMO Creations, Centrum kultury Xiafu, realizacja architektoniczna

Kolor w architekturze

Autorzy projektu architektonicznego centrum kultury Xiafu, pracownia IMO Creations, zaproponowali dynamiczny kształt budynku. Nakryli do unoszącym się dachem o nieregularnej płaszczyźnie, wpartym na gęstym układzie smukłych, wysokich słupów. Za słupami projektanci „ukryli” właściwą bryłę, mieszczącą sale audytoryjną i przestrzenie do organizowania świąt, uroczystości, wydarzeń kulturalnych.

IMO Creations, Centrum kultury Xiafu, realizacja architektoniczna
IMO Creations, Centrum kultury Xiafu, realizacja architektoniczna

W tym projekcie architektonicznym kluczową rolę pełnią wspomniane słupy – to one stanowią o charakterze budynku, są jego znakiem rozpoznawczym. Słupów jest 160, pomalowano je na 26 rożnych kolorów. Utworzone pomiędzy słupami podcienia są także jednym z ulubionych miejsc spotkań mieszkańców okolicy.

 

Foto: architecturepressrelease.com, imocreations.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Zagraniczne, Projekt Architektoniczny

Centrum Technologii Podwodnych – wyniki konkursu architektonicznego
Centrum Technologii Podwodnych – wyniki konkursu architektonicznego

Akademia Marynarki Wojennej w Gdyni ma się niedługo wzbogacić o nowy, nowoczesny obiekt badawczo-tre ...

Dom leśny
Dom leśny

Pracownia 81.waw.pl na zamówienie świadomego i otwartego na nowe formy klienta stworzyła projekt arc ...

Kajstaden – najwyższy w Szwecji budynek z drewna od CF Møller
Kajstaden – najwyższy w Szwecji budynek z drewna od CF Møller

550 ton dwutlenku węgla pozwala oszczędzić budynek, wzniesiony z drewna zamiast z betonu – mówią inż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera