Vauxhall Urbanest – niezwykły wieżowiec pracowni Glenn Howells Architects - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Vauxhall Urbanest – niezwykły wieżowiec

 

Czas czytania: ~1 min


Vauxhall Urbanest – projekt architektoniczny pracowni Glenn Howells Architects – trafił właśnie na listę obiektów, nominowanych do nagrody dla najlepszych nowych realizacji architektonicznych Londynu. I nic w tym zaskakującego – bryła wieżowca jest niezwykła, a zarazem bardzo starannie zaprojektowana.

 

Glenn Howells Architects, projekt wieżowca, realizacja architektoniczna
Glenn Howells Architects, projekt wieżowca, realizacja architektoniczna

Na tej działce miał powstać inny obiekt, jednak jego deweloper popadł w konflikt z prawem i teren przeznaczono na nową inwestycję. Architekci, którzy podjęci się opracowania koncepcji architektonicznej nowego obiektu musieli się jednak dostosować do określonych regulacji, ustanowionych dla wcześniejszego projektu. Nie mieli więc do końca swobody – musieli uwzględnić plan, narysowany dla innej inwestycji.

Glenn Howells Architects, projekt wieżowca, realizacja architektoniczna
Glenn Howells Architects, projekt wieżowca, realizacja architektoniczna
Glenn Howells Architects, projekt wieżowca, realizacja architektoniczna

Zobacz projekt architektoniczny wieży z cegły

Nie przeszkodziło im to jednak w stworzeniu niezwykłego projektu architektonicznego. Smukły, 32-kondygnacyjny budynek stanął na narożnej działce, w związku z czym został założony na planie trójkąta. W gmachu zmieściły się 454 miejsca dla studentów – rozmieszczono je w samodzielnych studiach i dzielonych mieszkaniach. Wielką atrakcją jest taras na ostatnim piętrze ze wspaniałym widokiem na Tamizę, Battersea i centrum Londynu.

Glenn Howells Architects, projekt wieżowca, realizacja architektoniczna
Glenn Howells Architects, projekt wieżowca, realizacja architektoniczna

Dzielnica Vauxhall, w której Glenn Howells Architects zrealizowali swój projekt architektoniczny, jest dość elegancka. Budynek musiał się niejako dopasować do tego standardu. Architekci zdecydowali się elewacje gmachu wykonać z cegły, która nadała strzelistej konstrukcji stosownej powagi. Przeszklony narożnik budynku dodał konstrukcji lekkości, a gęsty, uporządkowany rytm okien – elegancji.

 

Foto: glennhowells.co.uk


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Zagraniczne, Obiekty Zagraniczne

Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców
Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców

Trwa XXIV edycja ogólnopolskiego konkursu Modernizacja Roku & Budowa XXI w., którego celem, jak pisz ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera