Studio Bell – Narodowe Centrum Muzyki w Calgary. Niezwykła architektura - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Studio Bell – budynek o niezwykłej architekturze

 

Czas czytania: ~1 min


Studio Bell – Narodowe Centrum Muzyki w Calgary zostało zaprojektowane w pracowni Allied Works Architecture. To ich projekt architektoniczny zwyciężył w konkursie, ogłoszonym kilka lat temu. Gmach musiał pomieścić w sobie wiele zróżnicowanych funkcji, miał też samą swoją formą wyróżniać się na tle miejskiej zabudowy.

 

Studio Bell, Narodowe Centrum Muzyki w Calgary, Allied Works Architecture, niezwykła architektura, relizacja architektoniczna
Studio Bell, Narodowe Centrum Muzyki w Calgary, Allied Works Architecture, niezwykła architektura, relizacja architektoniczna

Projekt architektoniczny z kawałków

Allied Works Architecture stworzyli bryłę architektoniczną, złożoną z kilku różnych części. Sami nazywają je „wieżami” - bo mają wertykalny kształt, a połączone zostały ze sobą za pomocą przeszklonych segmentów. Najbardziej efektowną częścią bryły jest wygięty w łuk i nadwieszony nad ulicą segment, łączący poszczególne części gmachu, a także pozwalając „ominąć” zachowany historyczny obiekt, stojący przy tej samej ulicy.

Studio Bell, Narodowe Centrum Muzyki w Calgary, Allied Works Architecture, niezwykła architektura, relizacja architektoniczna
Studio Bell, Narodowe Centrum Muzyki w Calgary, Allied Works Architecture, niezwykła architektura, relizacja architektoniczna

Ważnym elementem wyrazu tej realizacji architektonicznej jest jej elewacja. Poza pionowymi pasami przeszkleń ściany budynku architekci obłożyli płytkami z terakoty. W ten sposób gmach zyskał połyskującą powierzchnię o niezwykłej fakturze i nierównomiernym kolorze. Dzięki tej okładzinie już z daleka widać, że to obiekt o wyjątkowej randze.

 

Zobacz galerie zdjęć realizacji architektonicznej

Wiele funkcji w jednej bryle architektonicznej

Studio Bell – Narodowe Centrum Muzyki w Calgary mieści w sobie wiele atrakcji. Autorzy projektu architektonicznego w kolejnych segmentach budynku ulokowali m.in. muzeum poświęcone historii kanadyjskiej muzyki we wszelkich jej odmianach, salę koncertową, studio nagraniowe, nowoczesne centrum edukacyjne, galerie, a także kawiarnię czy czytelnię.

 

Foto: Jeremy Bittermann, alliedworks.com, theplan.it


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Zagraniczne, Architektura Zagraniczna, Architektura, Obiekty Zagraniczne

Dom dla wielu pokoleń od Major Architekci
Dom dla wielu pokoleń od Major Architekci

W trwającym właśnie konkursie Modernizacja Roku biorą udział obiekty o bardzo zróżnicowanym charakte ...

Architektura z kontenerów
Architektura z kontenerów

Scandinavia Marine – taką nazwę nosi hotel, działający od kilku tygodni w miejscowości Zator w wojew ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera