Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Botaniczna rezydencja pracowni GUZ Architects

 

Czas czytania: ~1 min


Zatopiony w zieleni dom o nazwie Botanica Residence – to projekt architektoniczny pracowni GUZ Architects. Powstał w Singapurze na zlecenie klienta, który na działce na wzgórzu chciał zbudować dom o dynamicznej sylwetce, licznych wygodach i pięknych widokach.

 

Botaniczna rezydencja, Botanica Residence, GUZ Architects, dom idealny, projekt domu

Trzeba przyznać, że położenie przeznaczonej pod zabudowę działki było wyjątkowe: na zboczu wzgórza, z którego roztacza się widok na wpisane na Listę UNESCO malownicze ogrody botaniczne. To właśnie sąsiedztwo wyjątkowych terenów zielonych stało się główną inspiracją dla tego projektu architektonicznego.

Botaniczna rezydencja, Botanica Residence, GUZ Architects, dom idealny, projekt domu
Botaniczna rezydencja, Botanica Residence, GUZ Architects, dom idealny, projekt domu

Horyzontalna bryła architektoniczna

Dom Botanica Residence zespół pracowni GUZ Architects skomponował z ułożonych jedna na drugiej i poprzesuwanych względem siebie horyzontalnych brył. Dzięki temu kilkupoziomowy dom wydaje się dość płaski i mniejszy niż w rzeczywistości. A przede wszystkim każde pięto wyposażono w ten sposób w tarasy, pozwalające cieszyć się pięknym widokiem z każdego miejsca w domu.

Botaniczna rezydencja, Botanica Residence, GUZ Architects, dom idealny, projekt domu
Botaniczna rezydencja, Botanica Residence, GUZ Architects, dom idealny, projekt domu

Aby nową bryłę architektoniczną zintegrować z zielonym otoczeniem rośliny uczyniono częścią bryły. Wśród atrakcji domu znalazł się też basen, obiegający dużą część jednego z poziomów – pływając można okrążyć część budynku, a co za tym idzie stale zmieniać widok, jak roztacza się zza szklanej balustrady.

Botaniczna rezydencja, Botanica Residence, GUZ Architects, dom idealny, projekt domu
Botaniczna rezydencja, Botanica Residence, GUZ Architects, dom idealny, projekt domu

Dom wśród zieleni

Skomponowane głównie z horyzontalnych przestrzeni wnętrze domu zostało przełamane efektownym „dodatkiem”. Jest nią wijąca się spiralnie wokół szklanej tuby klatka schodowa, której rzeźbiarska forma dynamizuje wnętrze, przełamując dominację linii poziomych.

 

Foto: Patrick Bingham-Hall, guzarchitects.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Obiekt Architektoniczny, Obiekty Zagraniczne, Realizacja Architektoniczna, Dom Jednorodzinny, Projekt Domu

JSK Architekci na Woli
JSK Architekci na Woli

Biurowiec Vector+ zaprojektowany został jako urbanistyczny akcent i punkt orientacyjny w tej części ...

Dom po przekątnej od 81.waw.pl
Dom po przekątnej od 81.waw.pl

Dom po przekątnej powstał na obrzeżach Warszawy, w sąsiedztwie Puszczy Kampinoskiej. Projekt archite ...

Pokaz filmu Koolhaas Houselife, spacer po Centrum Spotkania Kultur w Lublinie
Pokaz filmu Koolhaas Houselife, spacer po Centrum Spotkania Kultur w Lublinie

27 listopada 2019 o godz. 17:00 w Centrum Spotkania Kultur w Lublinie (Plac Teatralny 1, poziom -1) ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera