Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Punkt widokowy MSN – wyniki konkursu architektonicznego

 

Czas czytania: ~2 min


Konkurs architektoniczny na koncepcję punktu widokowego na budowie Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie rozstrzygnięty. Jury z składzie: Mikołaj Mundzik (Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie), Małgorzata Nowaczyk (Miasto Stołeczne Warszawa), Justyna Siemiradzka (WARBUD S.A.) i Szymon Wojciechowski (APA Wojciechowski Sp. z o. o.) swoją decyzję o nagrodach ogłosiło 11 września 2019 roku.

 

Projekt architektoniczny dla muzeum

Historia budowy Muzeum Sztuki Nowoczesnej jest znana pewnie każdemu, kto interesuje się architekturą w Polsce. Po ponad dekadzie najróżniejszych perturbacji wreszcie kilka miesięcy temu budowa się rozpoczęła (Muzeum Sztuki Nowoczesnej). Na Placu Defilad w ciągu najbliższych kilku lat powstanie muzealny gmach, a niedługo każdy, kogo interesuje ta architektoniczna realizacja, będzie mógł ją podziwiać ze specjalnie zaprojektowanego punktu widokowego.

 

Jak można było przeczytać w założeniach konkursu architektonicznego, jego celem było wybranie najciekawszego pomysłu na tarasu widokowy, który jednocześnie będzie pełnił funkcję punktu informacyjnego, który przybliży odbiorcom instytucję MSN i proces powstawania nowej siedziby.  „Naszą intencją jest, aby stał się on znakiem trwającej inwestycji. Szukaliśmy projektu pobudzającego intelektualnie i angażującego, o intrygującej formie, która zachęcałaby do wejścia oraz zapoznania się z informacjami o Muzeum i jego budowie” - mówią organizatorzy konkursu.

 

Zobacz wyniki konkursu architektonicznego

Na ogłoszony przez Muzeum Sztuki Nowoczesnej konkurs architektoniczny nadesłano 33 zgłoszenia. Z tego grona jury wybrało jeden najlepszy – zdobywcę nagrody – oraz trzy wyróżnienia. Główną nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt puntu widokowego dla MSN w Warszawie zdobyła koncepcja, opracowana przez biuro 94 Studio z Poznania (zespół w składzie: Klaudia Gołaszewska, Marek Grodzicki, Kinga Grzybowska, Michał Hondo, Jakub Wójtowicz, Filip Zieliński. Zaproponowali oni budowę „ramy umieszczonej na podwyższeniu o konstrukcji sześciennej kratownicy, na której oparta jest platforma umożliwiająca śledzenie powstawania Muzeum”. Autorzy podkreślali chęć wpisania się tą prostą formą w estetykę placu budowy. Opracowali lekką, geometryczną formę architektoniczną, która nie konkuruje z żadnym z okolicznych obiektów. I to właśnie docenił sąd konkursowy: „Jury doceniło prostotę projektu, który swoim tymczasowym charakterem, towarzyszy toczącej się budowie, a jednocześnie nie pogłębia chaosu wizualnego śródmieścia i pełnej kolorowych reklam pierzei ulicy Marszałkowskiej. Wybrana technologia pozwala większość użytych materiałów poddać recyclingowi, zaś jej główny budulec – rusztowania rurowo-złączkowe zostaną po demontażu instalacji użyte powtórnie” - zapisano w uzasadnieniu werdyktu.

Poza nagrodą w konkursie architektonicznym przyznano też wyróżnienia. Otrzymały je projekty, zgłoszone przez: duet Agata Holdenmajer i Hugon Kowalski z Poznania; Tomasza Czubana z Warszawy i duet Martyna Rowicka i Michał Michałowski z Warszawy.

Wystawę pokonkursową wszystkich prac będzie można oglądać od 2 do 20 października w Muzeum na Pańskiej.

 

Budowę Muzeum Sztuki Nowoczesnej finansuje m.st. Warszawa.

 

Źródło informacji: um.warszawa.pl, artmuseum.pl

Muzeum Sztuki Nowoczesnej, punkt widokowy MSN, 94 Studio


Podepnij swój artykuł

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Wyniki Konkursu Architektonicznego, Projekt Architektoniczny

Sport w Oliwie
Sport w Oliwie

10 czerwca rektor Uniwersytetu Gdańskiego podpisał umowę z przedstawicielem wykonawcy wielofunkcyjne ...

Brick Award 2024 - wyniki konkursu architektonicznego
Brick Award 2024 - wyniki konkursu architektonicznego

Przyznawana co dwa lata międzynarodowa nagroda Brick Award zainicjowana została w 2004 roku przez fi ...

Sarnie Osiedle w Bielsku-Białej. Projekt spod kreski Przemo Łukasika.
Sarnie Osiedle w Bielsku-Białej. Projekt spod kreski Przemo Łukasika.

Sarnie Osiedle to projekt, który został opracowany przez uznaną pracownię architektoniczną Medusa Gr ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wyniki konkursów
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera