Projekt wieżowca jak puszka szynki od Foggo Associates - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt wieżowca jak puszka szynki

 

Czas czytania: ~1 min


Puszka szynki – taką nazwę nadali już mieszkańcy Londynu nowemu wieżowcowi, który powstał w samym środku biznesowej dzielnicy City. Co ciekawe, wzniesiono go tuż obok wieży, nazywanej „ogórkiem” i drugiej, przypominającej „tarkę do sera”. Czyżby centrum Londynu zaczynało przypominać kuchnię?

 

Projekt wieżowca w Londynie od Foggo Associates
Projekt wieżowca w Londynie od Foggo Associates

Niezwykły projekt architektoniczny

Projekt architektoniczny wieżowca o kulinarnej nazwie opracowało biuro Foggo Associates. Mieszczą się tu biura oraz część handlowo-usługowa. Budowla nie góruje nad okolicą – liczy „zaledwie” 21 kondygnacji i 90 metrów, a więc mniej niż sąsiednie gmachy, mimo to jest na ich tle widoczna za sprawą dość nietypowego kształtu. 

Projekt wieżowca w Londynie od Foggo Associates
Projekt wieżowca w Londynie od Foggo Associates

Wieżowiec ma zaokrąglony kształt – węższe boki łączą się w łuk, dwie fasady są zaś płaskie. Rzeczywiście, kształtem gmach może nasuwać skojarzenia z konserwą mięsną. Architekci mówią, że ich celem było stworzenie budynku o niezwykłej, wyróżniającej się formie, nazwę „puszka szynki” odbierają więc jako komplement, potwierdzający, że udało im się ów cel zrealizować.

Projekt wieżowca w Londynie od Foggo Associates
Projekt wieżowca w Londynie od Foggo Associates

Wieża jak puszka

Nietypowy kształt autorzy projektu architektonicznego tłumaczą chęcią uwolnienia jak największego terenu przestrzeni publicznej u stóp budynku. Aby pomieścić w nim żadną liczbę metrów kwadratowych, a jednocześnie nie zapełniać całej działki taki właśnie kształt wydał się optymalny. 

Projekt wieżowca w Londynie od Foggo Associates
Projekt wieżowca w Londynie od Foggo Associates

Płaskie fasady budynku zostały całkowicie przeszklone, łuk, stanowiący boczne elewacje wieżowca został obłożony płytami z anodowanego aluminium. Najwyższe kondygnacje budowli – zajęte przez urządzenia techniczne – osłonięto specjalną siatką, która chroni generatory, a zarazem nie dodaje ciężaru szczytowi budynku.

 

Foto: 70stma.co.uk


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Zagraniczne, Projekt Wieżowca

Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców
Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców

Trwa XXIV edycja ogólnopolskiego konkursu Modernizacja Roku & Budowa XXI w., którego celem, jak pisz ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera