Więcej światła - projekt rozbudowy domu od Atelier van Wengerden - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Więcej światła - projekt rozbudowy domu

 

Czas czytania: ~1 min


Dom jednorodzinny w Bentveld, miejscowości położonej niedaleko Haarlemu w północnej części Holandii, powstał w latach 30. XX wieku i reprezentował ówczesny styl życia, który jest dalece inny od współczesnego. Dom był dość ciemny i zamknięty, nie oferował połączenia widokowego z ogrodem.

 

Rozbudowa domu od Atelier van Wengerden
Rozbudowa domu od Atelier van Wengerden

Otworzyć bryłę budynku

Projekt rozbudowy domu jednorodzinnego z lat 30. właściciele powierzyli pracowni Atelier Van Wengerden. Chodziło nie tylko o to, by powiększyć powierzchnię użytkową budynku, ale także by lepiej otworzyć dom na ogród i wpuścić do jego wnętrza więcej światła.

Rozbudowa domu od Atelier van Wengerden
Rozbudowa domu od Atelier van Wengerden

Autorzy projektu architektonicznego rozbudowy domu jednorodzinnego zdecydowali się do istniejącej bryły dostawić nową. Od strony ogrodu dom powiększono o nową część, naśladującą charakterystyczny kształt domu, ale całkowicie przeszkloną i  szeroko otwierającą wnętrze w stronę zieleni.

Rozbudowa domu od Atelier van Wengerden
Rozbudowa domu od Atelier van Wengerden

Zobacz dom otwarty na ogród

Nowa bryła dostawiona do domu ma nowoczesny charakter – jej białe elewacje nie dają się pomylić z ceglanymi ścianami oryginalnej części domu. Wysunięty daleko w stronę ogrodu podest nowej bryły daje wrażenie połączenia domu z ogrodem, zintegrowania tych dwóch przestrzeni. Za sprawą prostej dobudowy dom stał się jaśniejszy, większy, nowocześniejszy, ale przede wszystkim został znacznie lepiej połączony z otoczeniem.

 

Proj. Atelier van Wengerden, vanwengerden.com
Zdjęcia: © Yvonne Brandwijk

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Bryła Domu, Dom Jednorodzinny, Nowoczeny Dom, Realizacja Domu, Realizacje Zagraniczne

Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców
Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców

Trwa XXIV edycja ogólnopolskiego konkursu Modernizacja Roku & Budowa XXI w., którego celem, jak pisz ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera