Jak dobrać posadzki do poszczególnych stref browaru?
Data dodania: 18.03.2020 Czas czytania: ~ 4 min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 18.03.2020 Czas czytania: ~ 4 min
Dzień Św. Patryka, patrona Irlandii przypada na 17 marca. To święto piwa, którego wybór jest obecnie bardzo szeroki. Warto wiedzieć, że niezależnie od skali działalności, na jakość finalnego napoju wpływają także materiały wykończeniowe zastosowane w browarze, m.in. posadzki.
Brights Brewery, Australia
Właściwe rozwiązania posadzkowe to ważny element zachowania najwyższych standardów produkcji w przemyśle spożywczym. Browary wymagają zastosowania łatwych w czyszczeniu posadzek, które są wytrzymałe mechanicznie ze względu na przesuwanie ciężkich beczek i odporne chemicznie na wypadek rozlania i wycieku napojów. Od produkcji, poprzez butelkowanie, aż do degustacji to ważne, aby posadzka w browarze miała odpowiednie właściwości. Na co zwrócić uwagę przy wyborze posadzek do poszczególnych stref i pomieszczeń w zakładzie produkującym piwo.
Wybór posadzki to jeden z kluczowych aspektów projektowania browaru. Zastosowanie nieodpowiedniego materiału, np. pozostawienie niezabezpieczonego betonu, może prowadzić do powierzchniowych uszkodzeń, w których mogą gromadzić się zanieczyszczenia oraz rozwijać pleśń i bakterie. W efekcie konieczne staje się ponoszenie wydatków na miejscowe naprawy lub wymianę posadzki i związane z tym przestoje w produkcji.
Brooklyn Brewery, USA
Piwo najczęściej ma odczyn kwaśny, a do jego produkcji wykorzystuje się słody, chmiel, drożdże piwowarskie, a także inne dodatki, takie jak miody czy soki owocowe. Oznacza to, że posadzka, na której mogą pojawić się rozlania i wycieki, powinna mieć odpowiednią odporność chemiczną. Ponadto w browarach panuje intensywny ruch pieszy oraz ruch wózków widłowych, posadzka jest regularnie czyszczona, np. ciepłą wodą lub parą wodną, na znacznej powierzchni prowadzona jest tzw. produkcja mokra, występują wahania poziomu wilgotności, a do tego punktowo realizowany jest załadunek ciężkich przedmiotów, takich jak beczki z piwem.
Ze względu na intensywne warunki użytkowania, zwłaszcza w strefach produkcji i fermentacji, posadzki powinny być łatwe w czyszczeniu, solidne i wytrzymałe. Wymóg ten sprawia, że w coraz większej liczbie browarów stosuje się specjalistyczne posadzki żywiczne, które są antybakteryjne i spełniają najwyższe standardy higieny, np. posiadają certyfikaty międzynarodowych organizacji, takich jak HACCP International, a przy tym są odporne nie tylko chemicznie, ale także mechanicznie.
Posadzki na bazie żywic syntetycznych są szczególnie skuteczne, ponieważ mogą być wykonywane w grubościach rzędu nawet 6 lub 9 mm, co daje im dużą wytrzymałość, a przy tym są bezspoinowe, nienasiąkliwe, dostępne w różnych kolorach oraz zachowują trwałość przez lata.
Devils Backbone Brewery, USA
Wszechstronność posadzek żywicznych oznacza również, że można zastosować różne rozwiązania dopasowane do konkretnych pomieszczeń w browarze. Na przykład posadzki na bazie żywicy poliuretanowej oraz kruszywa i cementu, z antybakteryjnym dodatkiem Polygiene® (np. Flowfresh) to dobre rozwiązanie nawet do największych i najbardziej wymagających obszarów produkcyjnych.
Strefy filtrowania i butelkowania to równie trudne środowisko pracy, gdzie wycieki mogą prowadzić do powstawania plam i kałuż na powierzchni posadzki. W warunkach produkcji mokrej kluczowe jest zachowanie wysokiego poziomu bezpieczeństwa pracowników. Posadzki poliuretanowo-cementowe z antypoślizgowymi wykończeniem, uzyskiwanym m.in. poprzez zastosowanie odpowiednich kruszyw lub piasku kwarcowego, mogą pomóc w utrzymaniu tych stref w czystości oraz zmniejszeniu ryzyka poślizgnięcia się i upadku na wilgotnej powierzchni.
Z kolei posadzki w chłodni, gdzie odbywa się leżakowanie beczek z piwem, powinny być odporne na niskie temperatury i mieć właściwości antypoślizgowe. Ważne, aby zastosowana w tej strefie browaru posadzka była wytrzymała na ściskanie i wystarczająco odporna na obciążenia związane z punktowym załadunkiem ciężkich, drewnianych beczek z metalowych stojaków.
White Rabbit Brewery, Australia
Pomieszczenie degustacyjne, takie jak np. przyzakładowy, firmowy pub, odwiedzany przez klientów i kontrahentów, powinno tworzyć przyjazną, starannie zaprojektowaną przestrzeń, której ważnym elementem jest posadzka. Dostępne są dekoracyjne rozwiązania, np. na bazie żywicy epoksydowej i barwionych ziaren piasku (np. Peran STB) lub żywic epoksydowych i poliuretanowych oraz kolorowych płatków (np. Peran PGF Floor Flakes), które zapewniają atrakcyjny efekt wizualny, a jednocześnie są łatwe w czyszczeniu, trwałe i funkcjonalne.
Warto wiedzieć, że o jakości piwa decyduje nie tylko aromat samego napoju. Również niska emisyjność posadzki, w tym niski poziom lotnych związków organicznych (LZO) może korzystnie wpływać na mikroklimat pomieszczeń, w których piwo jest przygotowywane, przechowywane i rozlewane.
Przy projektowaniu lub renowacji browaru należy pamiętać o tym, że materiały budowlane i wykończeniowe mają bezpośredni wpływ na warunki, w jakich powstaje każda butelka piwa, dlatego tak ważny jest właściwy wybór m.in. odpowiednich rozwiązań posadzkowych.
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
W czeskich Tvrdonicach powstał kompleks budynków wzniesionych w systemie modułowym. Siedziba firmy E ...
Biały beton i efektowne, rzadko stosowane w obiektach biurowych formy architektury – to budynek Offi ...
20 stycznia 2025 roku symbolicznym wbiciem pierwszej łopaty rozpoczęła się budowa Centrum Himalaizmu ...
Betonowe elementy dostarczają...
We Wrocławiu przy al. Architek...
Ekologiczne nawierzchnie z pow...
Palisady, murki, obrzeża i don...
ZOBACZ WSZYSTKIEStrona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz