Jakie posadzki sprawdzają się w nowoczesnych piekarniach? - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Jak wybrać posadzki do nowoczesnych piekarni?

 

Czas czytania: ~5 min


4 maja obchodzimy Dzień Piekarza. Z tej okazji zaglądamy do wnętrza nowoczesnych zakładów z branży piekarskiej i cukierniczej. Posadzki w tego typu obiektach muszą sprostać wymagającym warunkom użytkowania, na które składają się wilgotność i wysoka temperatura, intensywny ruch pieszy i ruch wózków do transportu pieczywa, zapylenie powierzchni surowcami oraz rygorystyczne standardy higieny.

 

Posadzki Flowcrete w nowoczesnych pekarniach

To 5 kluczowych cech posadzki, decydują o tym, czy sprawdzi się ona w piekarni, co w praktyce oznacza, że będzie zachowywała swoje właściwości przez lata, bez konieczności dokonywania miejscowych napraw czy wymiany.


1. Odporność na wysoką temperaturę
Jednym z największych wyzwań, przed którymi stoją posadzki w piekarniach, jest działanie wysokiej temperatury, a także jej gwałtowne zmiany występujące m.in. w czasie mycia ciepłą wodą lub myjkami ciśnieniowymi. W strefach pieczenia chleba i innych wyrobów cukierniczych posadzka nagrzewa się w momencie otwierania drzwi od pieców. Dodatkowo może mieć bezpośredni kontakt z rozgrzanymi kółkami wózków stosowanych do wypieku, przy czym zdarza się, że stosuje się w tych miejscach specjalne materiały, jak np. stal czy blachę.


W piekarniach znajdują się także chłodnie i mroźnie, gdzie przechowuje się surowce lub półprodukty. Z tego powodu optymalnym rozwiązaniem do tego typu zakładów jest posadzka odporna na szeroki zakres temperatury, od około -40oC do +120oC. Takie właściwości mają posadzki poliuretanowo-cementowe, które powstają na bazie żywic poliuretanowych oraz specjalnie dobranych kruszyw i cementów, o grubości rzędu 9 mm, np. wybrane systemy posadzkowe z grupy Flowfresh, o wysokiej odporności termicznej.

Posadzki Flowcrete w nowoczesnych pekarniach

2. Najwyższe, światowe standardy higieny
W zakładach piekarskich i cukierniczych, tak jak w całej branży spożywczej, zachowanie najwyższego poziomu higieny jest priorytetem. Z tego względu łatwe do zmywania, szczelne i nienasiąkliwe, bezspoinowe posadzki żywiczne zintegrowane z systemem odwodnienia to dobra opcja. W przypadku tego typu rozwiązań posadzkowych podziały na powierzchni są ograniczone do minimum, a na styku posadzki ze ścianą wykonuje się odpowiednio wyprofilowane cokoły systemowe, które łatwo utrzymać w czystości. Do pomieszczeń, które mają kontakt z żywnością, przeznaczone są specjalistyczne posadzki antybakteryjne, np. zawierające innowacyjny, oparty na jonach srebra, dodatek Polygiene®, który redukuje ilość bakterii i drobnoustrojów na powierzchni nawet o 99,9%. Przy wyborze konkretnego systemu warto wziąć pod uwagę certyfikaty niezależnych, międzynarodowych organizacji, jak np. HACCP International, które stanowią potwierdzenie, że dany system spełnia najwyższe światowe standardy higieny w produkcji żywności.

Posadzki Flowcrete w nowoczesnych pekarniach

3. Wytrzymałość na codzienne obciążenia użytkowe
Posadzki w piekarni przemysłowej muszą sprostać intensywnym obciążeniom mechanicznym, m.in. powinny być odporne na natężony ruch pieszy oraz ruch wózków służących do wypieku, studzenia, a także transportowania pieczywa do samochodów lub przyzakładowego punktu sprzedaży. Dodatkowe wyzwanie dla posadzki stanowi potencjalne zabrudzenie jej powierzchni surowcami wykorzystywanymi do produkcji. Z tego względu przy wyborze systemu posadzkowego zawsze należy sprawdzać odporność na ścieranie – im jest ona wyższa tym lepiej, przy czym poziom odporności na ścieranie, taki jak np. RWA1 zgodnie z normą PN-EN 13892-5 jest wystarczający dla warunków panujących w tego typu zakładach.

Posadzki Flowcrete w nowoczesnych pekarniach

4. Antypoślizgowość taka jak w wilgotnym środowisku pracy
Z kwestią zapylenia powierzchni posadzki w piekarni surowcami stosowanymi do wypieków wiąże się wymóg odpowiedniej przeciwpoślizgowości. Nawet niewielka ilość rozsypanego na posadzce cukru czy mąki zwiększa ryzyko poślizgnięcia i upadku. Mimo, że wypiek pieczywa nie jest typowo „mokrą” produkcją, w wybranych pomieszczeniach zakładów piekarskich występuje wysoka wilgotność, co może doprowadzić do powstawania skroplin na powierzchni posadzki. Dla przykładu, zgodnie z zaleceniami zawartymi w publikacji Instytutu Techniki Budowlanej autorstwa Jacka Popczyka („Śliskość. Zasady doboru posadzek. Poradnik”, Instrukcje, Wytyczne, Poradniki, nr 466/2011) posadzka żywiczna w pomieszczeniach sprzedaży w piekarni powinna mieć opór poślizgu badany metodą „wahadła”, zgodnie z PN-EN 13036-4, dla powierzchni suchej 75–90, a dla powierzchni mokrej 40–65. Biorąc pod uwagę te wymagania, odpowiednim rozwiązaniem w tego typu pomieszczeniach będą posadzki o przeciwpoślizgowej strukturze, z zasypem piaskiem kwarcowym, jak np. Flowfresh SR.

 

5. Odporność na cukier, słody i inne surowce
Kolejną ważną cechą posadzek stosowanych w piekarniach jest odporność na składniki stosowane przy wypieku pieczywa i ciast, np. cukry, dżemy czy konfitury, które w dużych ilościach mogą być niszczące dla podłoża betonowego. Poszukiwanie rozwiązania posadzkowego, które jest w stanie sprostać takim wymaganiom, przyczyniło się m.in. do powstania marki Flowcrete. W 1982 roku brytyjski wynalazca Peter Gibbins stanął przed wyzwaniem stworzenia dla swojego klienta – znanego producenta słodyczy, specjalnej posadzki, która zachowa swoje właściwości w kontakcie z dużymi ilościami cukru. Założyciel Flowcrete zaproponował technologię na bazie żywicy syntetycznej. Była to pierwsza posadzka, która odpowiadała rygorystycznym wymaganiom zakładów produkcyjnych inwestora. Do dzisiaj antybakteryjne posadzki poliuretanowo-cementowe tej marki sprawdzają się zarówno w niewielkich, lokalnych piekarniach, jak i w zakładach produkujących słodycze na dużą skalę.


Posadzki stosowane w nowoczesnych zakładach przemysłu piekarskiego mają za zadanie przede wszystkim chronić betonowe podłoże przed zniszczeniem w wyniku intensywnego użytkowania. Aby dobrze spełniały swoją funkcję, powinny mieć odpowiednie cechy i właściwości, poparte badaniami. Dobór systemu posadzkowego wymaga także analizy warunków panujących w zakładzie. Przy tworzeniu specyfikacji warto skorzystać z pomocy ekspertów od posadzek żywicznych, którzy na podstawie wywiadu oraz wiedzy i doświadczenia zaproponują optymalne rozwiązanie.

 

Zobacz wizytówkę firmy Flowcrete Polska


Podepnij swój artykuł

tagi

Technologie, Posadzki

Unity Tower pracowni BE DDJM gotowa
Unity Tower pracowni BE DDJM gotowa

Krakowski Szkieletor był przez dekady jednym z bardziej znanych krakowskich budynków – choć w sposób ...

Webinarium SunRoof: Jak zaprojektować nowoczesny dach solarny z SunRoof?
Webinarium SunRoof: Jak zaprojektować nowoczesny dach solarny z SunRoof?

Technologiczne wyzwanie dla tradycyjnych dachów i źródło czystej energii elektrycznej w jednym. Taki ...

Nietypowe osiedle mieszkaniowe pracowni Insomnia
Nietypowe osiedle mieszkaniowe pracowni Insomnia

Nagroda Prezydenta Miasta Poznania im. Jana Baptysty Quadro za rok 2019 – to ceniony laur, wręczany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Technologie
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera