Villa AT – projekt domu na skale od Todda Saundersa - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Villa AT – projekt domu na skale

 

Czas czytania: ~1 min


Wśród zwycięzców ostatniej edycji konkursu A’ Design Awards 2020 znalazła się realizacja architektoniczna domu jednorodzinnego autorstwa kanadyjskiego architekta Todda Saundersa. To willa, zbudowana na skalistym terenie w miejscowości Søgne w Norwegii.

 

Villa AT dom na skale

Dom jednorodzinny w krajobrazie

Projekt architektoniczny domu jednorodzinnego, nazwanego Villa AT, zrealizowany został dla prywatnego klienta, który pragnął domu jednopoziomowego, mieszczącego trzy sypialnie, a także  samodzielny pokój dla gości. Ale rola inwestora nie skończyła się na stawianiu wymogów: przyszli mieszkańcy doskonale znali miejsce, w którym miał stanąć ich nowy dom, służyli więc architektowi pomocą w rozpoznaniu terenu pod zabudowę.

Villa AT dom na skale
Villa AT dom na skale

Autorzy projektu architektonicznego, poza spełnieniem oczekiwań klientów, postawili sobie za zadanie wpisanie bryły w krajobraz. Uznali, że tradycyjna bryła o prostych kątach i klasycznej, geometrycznej bryle nie będzie pasowała do skalistego nabrzeża. To właśnie dlatego opracowali bryłę o miękko wyginających się, falujących elewacjach, których kształt wydał im się bardziej podobny do tworów natury.

Villa AT dom na skale
Villa AT dom na skale

Zobacz falującą bryłę domu

Wygięcie bryły domu pozwoliło także zapewnić mieszkańcom poczucie prywatności, a także osłonić taras przed porywami wiatru. Wygięta w łuk elewacja domu została w całości przeszklona, zapewniając lokatorom wspaniały widok. A wykończenie budynku za pomocą drewna „ociepliło” tę bryłę, pomogło także jeszcze lepiej wkomponować ją w naturalne otoczenie.

 

Zdjęcia: Bent René Synnevåg

Źródło: competition.adesignaward.com, saunders.no


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Domu, Realizacje Zagraniczne, Dom Jednorodzinny, Nowoczeny Dom

P180 - biurowiec na smog
P180 - biurowiec na smog

P180 - taką nazwę nosić będzie biurowiec, którego budowa właśnie rozpoczęła się w Warszawie. Piętnas ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera