Minimalistyczny dom do mieszkania od FORM/Kouichi Kimura Architects - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Minimalistyczny dom do mieszkania

 

Czas czytania: ~1 min


Pracownia FORM/Kouichi Kimura Architects stworzyła w 2019 roku projekt architektoniczny minimalistycznego domu jednorodzinnego w jednej z peryferyjnych dzielnic Tokio. Działka, jaką dostali do dyspozycji miała zaledwie 125 m2 powierzchni, ponadto była bardzo długa i wąska. Nie było łatwo stworzyć tu bryłę mieszkalną.

 

Minimalistyczny dom od FORM/Kouichi Kimura Architects

Projekt architektoniczny w japońskim stylu

Pracownia FORM/Kouichi Kimura Architects ma na koncie sporo projektów architektonicznych domów jednorodzinnych. Wypracowała więc już swój własny styl. Architekci najchętniej tworzą bryły w stylistyce minimalistycznej, bardzo proste, składające się tylko z podstawowych brył geometrycznych. I tym razem sięgnęli po taką formę.

Minimalistyczny dom od FORM/Kouichi Kimura Architects

Ze względu na niekorzystny kształt działki oraz bliskie sąsiedztwo kolejnych domów architekci zdecydowali się nadać domowi nietypowy kształt, budynek otrzymał bryłę wąską i dość wysoką. Dzięki temu udało się ją odsunąć od krawędzi działki, a co za tym idzie od sąsiednich domów, zapewniając mieszkańcom większe poczucie prywatności.

Minimalistyczny dom od FORM/Kouichi Kimura Architects

Kubistyczny kształt domu, skomponowanego z kilku przenikających się wąskich, smukłych prostopadłościanów wyróżnia się na tle sąsiedniej zabudowy. Nietypową sylwetkę domu podkreślono dodatkowo różnicując użyty do ich wykończenia materiał – od frontu czarną elewację połączono z płaszczyznami z surowego betonu, tylna część bryły została obłożona panelami z czarnej blachy.

Minimalistyczny dom od FORM/Kouichi Kimura Architects
Minimalistyczny dom od FORM/Kouichi Kimura Architects

Wąski dom jednorodzinny

Najbardziej charakterystycznym elementem budowli jest jej fasada. Wysoka i bardzo smukła, została przebita ogromnym oknem, które dostarcza światła dziennego dużej części wnętrz. Strefa wejściowa została natomiast wyznaczona za pomocą betonowego daszku – jedynego horyzontalnego elementu w tej bryle.

 

Foto: Norihito Yamauchi, form-kimura.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom Jednorodzinny, Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Domu

Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców
Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców

Trwa XXIV edycja ogólnopolskiego konkursu Modernizacja Roku & Budowa XXI w., którego celem, jak pisz ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera