Dom na wąskiej działce od Atelier DAU - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom – komin

 

Czas czytania: ~1 min


Dom-komin (Chimney House) – to projekt architektoniczny, który głosami jury zwyciężył w tegorocznej edycji konkursu Architizer A+Award w kategorii niewielkich obiektów mieszkalnych. Dom stanął w Sydney wg projektu pracowni Atelier DAU.

 

Chimney House od Atelier DAU
Chimney House od Atelier DAU

Projekt architektoniczny domu jednorodzinnego

Dom projektu Atelier DAU w Sydney – to właściwie niezwykła galeria sztuki. Liczący nieco ponad 200m2 powierzchni budynek, choć mieści wszystkie funkcje mieszkalne, powstał jako rozbudowa istniejącej wcześniej bryły po to, by stać się nie tylko miejscem do życia, ale i stylowej ekspozycji kolekcji dzieł sztuki gospodarzy.

Chimney House od Atelier DAU
Chimney House od Atelier DAU

Autorzy projektu architektonicznego tego nietypowego domu dostali do dyspozycji bardzo wąską i głęboką działkę, na której musieli postawić budynek o dobrze nasłonecznionych wnętrzach. Zadanie nie było łatwe, tym bardziej że okolica, w jakiej stanął dom znajduje się pod opieką konserwatora zabytków.

Chimney House od Atelier DAU

Zobacz dom na wąskiej działce

Pomiędzy boczne elewacje istniejących domów autorzy projektu architektonicznego wpasowali smukły budynek, który wyposażyli w szklaną elewację, aby jednak zapewnić mieszkańcom prywatność, fasadę domu wyposażyli w ruchome żaluzje z perforowanych brązowych płyt. Dzięki nim lokatorzy mogą regulować dostęp słońca do wnętrz, zamykając je lub otwierając. Choć fasadzie nadano nowoczesny, minimalistyczny wyraz, dach domu został ukształtowany na wzór historycznej zabudowy wokół, naśladuje zabytkowe domy w sąsiedztwie.

Chimney House od Atelier DAU
Chimney House od Atelier DAU
Chimney House od Atelier DAU

Dzięki temu, że działka, na której stanął dom była bardzo głęboka autorzy projektu architektonicznego zdecydowali się umieścić w bryle otwarty wewnętrzny dziedziniec. Na niego skierowano większość wnętrz, on też stanowi główne źródło światła dziennego. Ale przede wszystkim jest miejscem odpoczynku dla domowników.

 

Zdjęcia: Tom Ferguson,

Źródło: awards.architizer.com/winners-gallery


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Dom Jednorodzinny, Realizacja Domu, Nowoczeny Dom

Webinarium Stefania: Dyle szklane LINIT - parametry techniczne szklenia - nowe rozwiązania termiczne
Webinarium Stefania: Dyle szklane LINIT - parametry techniczne szklenia - nowe rozwiązania termiczne

Dyle szklane LINIT to temat webinarium architektonicznego firmy Stefania, które odbędzie się 21 paźd ...

Varso Place - najwyższy budynek w Unii Europejskiej
Varso Place - najwyższy budynek w Unii Europejskiej

Budynek Varso Place składa się z trzech części. Dwie niższe, 90- i 81-metrowe są już gotowe. Nad nim ...

Szkoła i przedszkole we Wrocławiu - wyniki konkursu architektonicznego
Szkoła i przedszkole we Wrocławiu - wyniki konkursu architektonicznego

Przedmiotem ogłoszonego przez Gminę Wrocław konkursu architektonicznego było stworzenie koncepcji ar ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera