Kompozycja architektoniczna w lesie - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pomnik w lesie

 

Czas czytania: ~2 min


Na terenie Cmentarza Wojennego w Lesie Szpęgawskim położonym między Starogardem Gdańskim a Tczewem stanął niedawno Monument pamięci II Wojny Światowej. W tym miejscu w czasie II wojny światowej hitlerowcy wymordowali od 5000 do 7000 osób, głównie mieszkańców okolicy. Ich pamięci poświęcony jest pomnik.

 

Pomnik z betonu
Pomnik z betonu

Kompozycja architektoniczna

Jego projekt stworzyła  Katarzyna Ephraim, architektka na co dzień pracująca w Niderlandach. To jej koncepcja w 2017 roku zwyciężyła w rozpisanym przez władze gminy konkursie architektonicznym. Współczesne założenia pomnikowe https://sztuka-architektury.pl/article/9430/pomnik-dla-zmarlych-architektura-pamieci bardzo często odznaczają się niezwykle ciekawymi rozwiązaniami przestrzennymi, nie są tylko rzeźbami, a kreują przestrzeń, która oddziałuje na widza jako całość.

Pomnik z betonu
Pomnik z betonu

Tak też się dzieje w przypadku monumentu  w Lesie Szpęgawskim, który składa się z kilku elementów. Najważniejszym jest kompozycja rzeźbiarska w formie nieregularnie rozmieszczonych betonowych elementów nasuwających skojarzenia z drzewami oraz pniami. „Z jednej strony las jest miejscem tętniącym życiem, gdzie schronienie znajduje wiele istot, ale panuje też w nim spokój. Z drugiej strony – to naturalny labirynt, kojarzący się z sytuacją bez wyjścia – śmiercią. Wchodząc w przestrzeń monumentu, nie ma się wglądu w to, co znajduje się poza zwartą formą drzew, dopiero po minięciu jej odkrywa się ścięte pnie. Przejście przez cały obszar pomnika ma skłaniać do refleksji nad historią Lasu Szpęgawskiego i losem osób w nim zamordowanych” - tłumaczy autorka projektu.

 

Zobacz galerię zdjęć pomnika

Zobacz projekt z betonu

150 elementów, 117 drzew i 33 pni, ma minimalistyczny wygląd – wykonano je z jasnego betonu architektonicznego i nadano kształt zwężających się ku górze stożków. Architekta dodaje: „Naturalna porowata faktura tego materiału stanowi część założenia projektowego przez nawiązanie do prawdziwej kory drzew. Wewnętrzna nawierzchnia monumentu została wykonana z nieregularnych płyt granitowych, również w kolorze jasnoszarym. W schodach, które prowadzą do pomnika, zastosowano podstopnie wykonane ze stali corten”. Na słojach 32 pni wygrawerowano w czarnym granicie nazwiska ok. 2,5 tys. zidentyfikowanych ofiar mordów na terenie Lasu Szpęgawskiego. Jeden pień zadedykowano ofiarom nieznanym. Tę kompozycję rzeźbiarską poprzedzają szerokie schody, a jeszcze wcześniej rozległa pusta przestrzeń, która nie tylko daje widok na pomnik, ale sama w sobie pomaga wprowadzić widzów w nastrój zadumy.


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt Architektoniczny

Projekt architektoniczny na stulecie
Projekt architektoniczny na stulecie

Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie w 2019 roku obchodziła stulecie istnie ...

Nagroda Roku SARP: najlepszy dom jednorodzinny
Nagroda Roku SARP: najlepszy dom jednorodzinny

Nagroda Roku SARP – to prestiżowy i ceniony konkurs, w którym architekci oceniają prace swoich kole ...

Dyplom Roku SARP - znamy laureatów konkursu
Dyplom Roku SARP - znamy laureatów konkursu

„Konkurs Dyplom Roku SARP jest jednym z najbardziej prestiżowych w branży architektonicznej, nie tyl ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kraj
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera