Projekt architektoniczny dla kierowców - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Reform Architekt dla motocyklistów

 

Czas czytania: ~2 min


Salon, w którym można obejrzeć i kupić motocykle najbardziej znanych marek (Ducati, Aprilii, Moto Guzzi, Yamaha, BMW, Piaggio,Vespa), a także warsztat, w którym klient będzie mógł obserwować serwisowanie swojego pojazdu i sklep z motocyklowymi akcesoriami – to liczący 9 tysięcy metrów kwadratowych budynek, projekt architektoniczny pracowni Reform Architekt Marcina Tomaszewskiego.

 

Salon motocyklowy projektu REFORM Architekt
Salon motocyklowy projektu REFORM Architekt

Projekt architektoniczny dla kierowców

Pracownię Reform Architekt Marcina Tomaszewskiego znaliśmy głównie z projektów architektonicznych domów jednorodzinnych. Opisywaliśmy m.in. geometryczny dom nad jeziorem, dom na wąskiej działce czy dom o dynamicznej, kontrastowej bryle. Tym razem to biuro architektoniczne sięgnęło po innego rodzaju projekt – stworzyło wizje salonu motocyklowego połączonego z warsztatem.

Salon motocyklowy projektu REFORM Architekt
Salon motocyklowy projektu REFORM Architekt

Dwukondygnacyjny budynek z garażem podziemnym stanął niedawno w podwarszawskim Piasecznie. Gmach otrzymał prostą, ale dość wyrazistą formę oraz kolorystykę, która miała ściśle nawiązywać do salonu motocyklowego. Aby klientom od razu nasuwać skojarzenia z ich silnikowymi jednośladami budynek otrzymał czarną elewację uzupełnioną stalą korten. Ten drugi jest niezwykle starannie dobrany: chodziło o zastosowanie odcienia najbardziej imitującego rdzę.

Salon motocyklowy projektu REFORM Architekt
Salon motocyklowy projektu REFORM Architekt

Czarna bryła budynku

Bryła architektoniczna została na parterze podzielona na boksy – aby każda z prezentowanych tu marek miała swoją wydzieloną przestrzeń. Ten podział na osobne kubiki zdeterminował bryłę zewnętrzną. Jak tłumaczy to autor projektu architektonicznego, Marcin Tomaszewski: „Cała bryła budynku (boxy z poszczególnymi brandami) spięta jest cortenową ramą, która ma obniżenie zaprojektowane na wszystkich kondygnacjach i tworzy charakterystyczne, główne wejście do budynku. Można wejść do różnych salonów, nie wychodząc na zewnątrz. Z kolei będąc na zewnątrz, klient może dostać się do poszczególnych salonów z pominięciem tych, którymi nie jest zainteresowany”. Pierwsze piętro budynku zajęła firma Liberty Motors, która była też inwestorem w tym przedsięwzięciu. W trzykondygnacyjnym budynku znalazło się także miejsce m.in. na sklep z odzieżą, kaskami i akcesoriami motocyklowymi oraz strefę relaksu i fitness. Na tyłach salonu architekt zaprojektował duży serwis motocyklowy dla wszystkich marek, który jest dobrze widoczny z wnętrza budynku.

 

Salon motocyklowy  metryczka projektu budynku

Lokalizacja: Piaseczno, ul. Puławska
Inwestor:  Liberty Motors
Projekt architektoniczny: REFORM Architekt Marcin Tomaszewski

Powierzchnia: 9000 m2
Realizacja: 2020

Źródło: reformarchitekt.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku, Projekt Budynku

Projekt domu z nadwieszeniem
Projekt domu z nadwieszeniem

Na niełatwej do zabudowy długiej i wąskiej działce o wymiarach 14 x 116 m zespół w składzie: Tomasz ...

Webinarium Stiebel Eltron: Przepływowe ogrzewacze wody
Webinarium Stiebel Eltron: Przepływowe ogrzewacze wody

28 września 2020 o godz. 11:00 odbędzie się siódme już webinarium firmy Stiebel Eltron, które tym ra ...

Webinarium Schüco: Architektura bez barier – demografia czy potrzeba?
Webinarium Schüco: Architektura bez barier – demografia czy potrzeba?

Architektura bez barier to temat kolejnego webinarium architektonicznego firmy Schüco, które odbędzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera