Projekt szpitala dla dzieci od B+H Architects - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt szpitala do zabawy

 

Czas czytania: ~1 min


Szpital dziecięcy projektuje się trudniej niż ten dla dorosłych. Oba muszą spełniać szereg bardzo precyzyjnie określonych wymogów funkcjonalnych i technicznych, ten dla dzieci powinien jednak także w ogóle nie przypominać szpitala. Z myślą o psychice najmłodszych pacjentów celem jest stworzenie przestrzeni, w której nie czuli by się obco, osaczeni i samotni.

 

Projekt szpitala dla dzieci, Shenzhen Childrens Hospital
Projekt szpitala dla dzieci, Shenzhen Childrens Hospital

Wyniki projektu architektonicznego

Latem 2020 roku rozstrzygnięto konkurs architektoniczny na projekt szpitala dziecięcego w chińskim mieście Shenzhen. Budynek ma pełnić funkcję szpitala, aby być jednocześnie centrum naukowym i edukacyjnym, a przede wszystkim obiektem maksymalnie przyjaznym wszystkim użytkownikom.

Projekt szpitala dla dzieci, Shenzhen Childrens Hospital

Pierwszą nagrodę w tym konkursie architektonicznym zdobył pomysł pracowni B+H Architects. Architekci zaproponowali bryłę rozlokowaną wokół wewnętrznego dziedzińca, wysoką, bo z przyziemiami przeznaczonymi na liczne funkcje publiczne, a przede wszystkim bardzo zieloną.

Projekt szpitala dla dzieci, Shenzhen Childrens Hospital

Na dziedzińcu szpitala przewidziano park z wysokimi drzewami i pagórkami, doskonale nadającymi się do zabawy, na dachu szpitala powstały ogrody oraz teren rekreacyjny z boiskiem, jedną ze ścian przeznaczono na ogród wertykalny. Tam, gdzie było to możliwe, stworzono otwarte przestrzenie we wnętrzach, wyposażając je także w elementy zachęcające do zabawy lub po prostu kolorowe i pogodne.

Projekt szpitala dla dzieci, Shenzhen Childrens Hospital

Zobacz nagrodzony budynek

Zieleń w przypadku tego projektu architektonicznego nie służy tylko pacjentom – pozwala też lepiej wpisać dość dużą bryłę szpitala w przestrzeń miasta, zaoferować jakąś wartość także otoczeniu. B+H Architects zadbali o kolory, faktury, materiały, wychodząc z założenia, że każdy z tych elementów pobudza dziecięce zmysły wykreowali przestrzeń różnorodną i zajmującą, choć nie przytłaczającą.

 

Źródło: bharchitects.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt Architektoniczny, Projekt Budynku, Architektura Zagraniczna

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera