Ekologiczny wieżowiec na Tajwanie - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Skręcony wieżowiec od Vincent Callebaut Architectures

 

Czas czytania: ~1 min


Decyzję o budowie na Tajwanie niezwykłego, zielonego i skręconego wieżowca podjęto w 2010 roku. Projekt architektoniczny budowli opracował francuski architekt Vincent Callebaut proponując dla tej inwestycji innowacyjną konstrukcję oraz nowatorskie rozwiązania przestrzenne. Wszystkie miały na celu uczynienie tej budowli przyjazną ludziom i środowisko.

 

Ekologiczny wieżowec od Vincent Callebaut Vincent Callebaut Architectures

Wieżowiec w duchu eko

Budynek na całej swojej wysokości skręca się o 90 stopni; skręt następuje stopniowo, o 4,5 stopnia. Pomysł na taki właśnie kształt bryły architektonicznej miał kilka powodów. Jednym z nich była chęć zapewnienia mieszkańcom pięknych widoków, prywatności, dostępu światła; chodziło też o to, by mieszkania można było wyposażyć w duże i dobrze nasłonecznione balkony. Taki kształt budynku zapewnił lepsze przewietrzanie, a także nasłonecznienie również sąsiednich obiektów.

Ekologiczny wieżowec od Vincent Callebaut Vincent Callebaut Architectures
Ekologiczny wieżowec od Vincent Callebaut Vincent Callebaut Architectures

Konstrukcja tej bryły architektonicznej została wsparta o centralny, sztywny i wytrzymały trzon, wokół którego rozpięto po dwa mieszkania na każdym piętrze. Taka konstrukcja pozwolił nadać nietypowy kształt budynkowi, ale i zapewni mu bezpieczeństwo w przypadku trzęsień ziemi, które nawiedzają tę okolicę. Umożliwiła także dość dowolne planowanie rozkładu mieszkań.

Ekologiczny wieżowec od Vincent Callebaut Vincent Callebaut Architectures
Ekologiczny wieżowec od Vincent Callebaut Vincent Callebaut Architectures
Ekologiczny wieżowec od Vincent Callebaut Vincent Callebaut Architectures

Zobacz budynek o niezwykłej konstrukcji

Jednak tym, co poza kształtem, jest najważniejszą częścią tego projektu architektonicznego są rośliny. Drzewa i krzewy architekt uczynił integralną częścią bryły, z myślą o nich zostały zaprojektowane balkony. Do budowy wieżowca wykorzystano 23 tysiące drzew, które rocznie mają pochłaniać 130 ton dwutlenku węgla. Dorodna zieleń nie jest dodatkiem, ale częścią tej bryły architektonicznej. Co jest o tyle ważne, że na gęsto zabudowanym Tajwanie wciąż brakuje miejsca na rośliny.


Źródło: vincent.callebaut.org


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt Wieżowca, Wieżowiec, Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera