Bryła budynku do ponownego użycia - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dawny gmach więzienia do ponownego użycia

 

Czas czytania: ~2 min


Pracownia architektoniczna Schmidt Hammer Lassen Architects i zespół projektantów krajobrazu z biura BOGL stworzyli dwie wizje architektoniczne przebudowy istniejącego gmachu w nową wielofunkcyjną i zieloną przestrzeń miejską. Nie byłoby nic niezwykłego w tym projekcie, gdyby nie fakt, że nowe zastosowanie ma tu znaleźć budynek dawnego więzienia.

 

Projekt budynku od Schmidt Hammer Lassen Architects i BOGL

Nowe życie budynku

Vridsløselille – to położone w miejscowości Albertslund  na przedmieściach Kopenhagi więzienie; założone w połowie XIX wieku przestało ostatecznie pełnić swoją funkcję w 2018 roku. Ogromny gmach został zaplanowany zgodnie z popularną pod koniec XIX wieku ideą „systemu filadelfijskiego”, polegającego na całkowitej izolacji więźniów w budynkach założonych na planie centralnym i składających się z wielu rozmieszczonych symetrycznie i promieniście skrzydeł (w takich budynkach łatwiej było więźniów nadzorować i pilnować).

Projekt budynku od Schmidt Hammer Lassen Architects i BOGL

W 2017 roku więźniów z Vridsløselille przeniesiono do nowo powstałego obiektu w innej części kraju, stare więzienie zostało puste. Szukano więc dla niego nowego zastosowania, w imię zasady, że należy wykorzystywać istniejące zasoby, a nie obciążać środowiska rozbiórką starej i budową nowej bryły. O stworzenie projektu architektonicznego nowego wcielenia więzienia poproszono pracownię Schmidt Hammer Lassen Architects i zespół projektantów krajobrazu z biura BOGL.

Projekt budynku od Schmidt Hammer Lassen Architects i BOGL
Projekt budynku od Schmidt Hammer Lassen Architects i BOGL

Tak powstały dwie wizje architektoniczne, propozycje, jak ten zamknięty teren przywrócić do życia. Założony na planie gwiazdy ogromny gmach więzienia architekci chcą nieco pomniejszyć, odłączając niektóre ze skrzydeł od głównego trzonu bryły; ponadto wokół budowli miałaby powstać kameralna, rozproszona zabudowa, otoczona zielenią i alejkami pieszymi.

Projekt budynku od Schmidt Hammer Lassen Architects i BOGL
Projekt budynku od Schmidt Hammer Lassen Architects i BOGL
Projekt budynku od Schmidt Hammer Lassen Architects i BOGL

Wielofunkcyjny projekt architektoniczny

Ważną częścią tego projektu architektonicznego jest wielofunkcyjność: aby teren stał się żywy i atrakcyjny architekci chcą, by służył wielu grupom użytkowników, mieszcząc mieszkania, miejsca pracy, przestrzeni handlowe czy usługowe, a także tereny wypoczynkowe i rekreacyjne. Jak uważają autorzy, w projekcie architektonicznym modernizacji terenu dawnego więzienia mniej chodzi o samą architekturą, a bardziej o wykreowanie atrakcyjnej przestrzeni, która „odczaruje” ten obszar, odmieni jego oblicze.


Foto: Schmidt Hammer Lassen Architects+BOGL

Źródło: freja.biz, shl.dk


Podepnij swój artykuł

tagi

Bryła Budynku, Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Projekt Budynku, Projekt Architektoniczny

Nowe życie zabytkowego budynku
Nowe życie zabytkowego budynku

Pracownia Tadeusza Lemańskiego jest odpowiedzialna za projekt architektoniczny rozbudowy i nadbudowy ...

Nowy Werdon w Rudzie Śląskiej - prezentacja obiektu
Nowy Werdon w Rudzie Śląskiej - prezentacja obiektu

Nowy Werdon to dość nietypowy obiekt mieszkalny, w którym zastosowano eksperymentalne połączenie „lo ...

Webinarium Schüco: Zdrowy budynek – najnowsze trendy i innowacje
Webinarium Schüco: Zdrowy budynek – najnowsze trendy i innowacje

Zdrowy budynek – najnowsze trendy i innowacje to temat webinarium architektonicznego firmy Schüco, k ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera