Niezwykły dom z betonu - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rozbudowa domu na różowo

 

Czas czytania: ~2 min


„Don't Move, Improve!” - to nazwa konkursu organizowanego od 2009 roku w Londynie. Jego celem jest docenienie najciekawszych projektów architektonicznych dotyczących rozbudów miejskich domów. Chodzi o to, by zachęcić inwestorów do modernizowania i rozbudowywania już istniejącej zabudowy, zamiast wyprowadzki na obrzeża i wspierania negatywnego zjawiska rozlewania się miasta.

 

Overcast House, rozbudowa domu

Oryginalny pomysł na rozbudowę domu

Niedawno poznaliśmy krótką listę realizacji architektonicznych nominowanych w tym roku w konkursie „Don't Move, Improve!”. Znalazł się wśród nich projekt pracowni Office S&M, zrealizowany w dzielnicy Haringey w północnym Londynie. To realizacja niewielka, ale wyrazista.

Overcast House, rozbudowa domu

Projekt architektoniczny pracowni Office S&M zakładała rozbudowanie domu w stylu wiktoriańskim o dodatkową bryłę. Choć rozbudowa dotyczyła niewielkiej powierzchni, a sama nowa bryła nie otrzymała imponujących rozmiarów, w konkursie „Don't Move, Improve!” doceniono m.in. oryginalny pomysł na użycie materiałów oraz kolorów.

Overcast House, rozbudowa domu

Rozbudowa domu w Londynie została zaprojektowana dla zawodowej konsultantki w dziedzinie kolorów – to uzasadnia, dlaczego w nowej bryle pojawiają się nieoczywiste dla architektury barwy. Co więcej, choć w przybudówce powstała kuchnia, klientka chciała, aby mogła tu również przyjmować klientów, bo jej pracownia położona od strony południowej jest na co dzień za bardzo nasłoneczniona, co zaburza odbiór barw, a więc utrudnia doradzani ich klientom.

Overcast House, rozbudowa domu

Niezwykły dom z betonu

Tak powstała niewielka bryła, której elewacje obłożono barwionym na różowy kolor betonem. Ukształtowano z niego przypominające nietypowe dachówki płytki, które nadały elewacji przybudówki nie tylko oryginalny kolor, ale i kształt. Falujące betonowe płytki architekci uzupełnili detalami w kolorze zielonym – takie są ramy okienne czy rynny. Kontrastujące barwy w efektowny sposób współgrają ze sobą w tej niewielkiej bryle.

 

Zdjęcia: Megan Taylor
Źródło: officesandm.com; nla.london/awards/dont-move-improve-2021-shortlist


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Rozbudowa Budynku, Rozbudowa Domu, Konkurs Architektoniczy, Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera