Nietypowy projekt budynku na wsi - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Museum Macura – przebudowa stodoły

 

Czas czytania: ~2 min


Stodoła, która przez wiele lat służyła jako magazyn na zboże kilka lat temu przeszła wielką przebudowę, zamieniając się w nowoczesne muzeum, prezentujące prywatną kolekcję sztuki Vladimira Macury. Museum Macura - to pierwsze prywatne muzeum w Serbii, w którym eksponowana jest jedna z największych w Europie Wschodniej kolekcji sztuki nowoczesnej.

 

Museum Macura

Nietypowy projekt budynku na wsi

Siedzibą Museum Macura jest przebudowana stodoła. Można by sądzić, że wiejski budynek, służący jako magazyn zboża – to nie najlepszy wybór na siedzibę placówki kultury związanej ze sztuką nowoczesną. Architekt Milan Mijalkovic udowodnił, że przebudowa stodoły może mieć różne oblicza i da się obiekt gospodarski przerobić na świątynię sztuki.

Museum Macura

Museum Macura mieści się w niewielkiej wiosce Stari Banovci, malowniczo położonej w załomie Dunaju, 25 km od Belgradu. To nieprzypadkowo wybrane miejsce: fundator muzeum chciał, aby placówka działała w zacisznym miejscu z dala od zgiełku miasta. Bo poza prezentowaniem kolekcji sztuki obiekt służy też jako przestrzeń perfomansów, koncertów, spektakli teatralnych, które właściciel muzeum widział właśnie w sielskiej scenerii wsi, a nie w mieście.

Museum Macura

Tym, co wyróżnia projekt przebudowy stodoły w serbskiej wsi jest bardzo niewielki budżet, jaki miała ta inwestycja. Liczący 360 m2 powierzchni obiekt poddano przebudowie wydając na to 30 tysięcy euro. Niewielki koszt budowy miał związek z tym, że architekt Milan Mijalkovic zdecydował się zachować całą strukturę długiego, wąskiego budynku gospodarskiego wraz z jego unikalną drewnianą konstrukcją.

Museum Macura

Przebudowa stodoły z pożytkiem dla sztuki

Przebudowa stodoły na potrzeby Museum Macura objęła remont i konserwację podłużnej stodoły, jej krytego dachówką dachu i efektownej drewnianej konstrukcji wewnątrz. Wszystkie prace remontowe na terenie obiektu wykonano z użyciem materiałów pochodzących z recyklingu, w tym zbieranych na lokalnym wysypisku śmieci.

Museum Macura

Najbardziej wyrazistym dodatkiem do istniejącego budynku jest dostawiony od frontu pawilon wejściowy, ten z historyczną bryłą został zestawiony na zasadzie kontrastu. Złożono go z trzech obłożonych blachą rył. Dwa czarne prostopadłościany (jeden mieści sklepik muzealny, drugi magazyn) dźwigają poprzeczną bryłę w intensywnie różowym kolorze. To ten właśnie element stanowi znak rozpoznawczy obiektu, sygnalizuje, że w przebudowanej stodole mieści się nietypowa, wyjątkowa placówka.

 

Zdjęcia: Robert Slavik i Miljan Stojkovic

Źródło: milanmijalkovic.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne, Muzeum

Ceglana szachownica, czyli kreatywne wykorzystanie elewacji w Ekwadorze
Ceglana szachownica, czyli kreatywne wykorzystanie elewacji w Ekwadorze

W niewielkim ekwadorskim mieście Babahoyo leżącym w prowincji Los Ríos powstał interesujący projekt ...

Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad
Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad

Strefa aktywności została zaprojektowana na terenie powstałym po wyburzeniu jednego z budynków garni ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera