Bjarke Ingels zmienia panoramę Hangzhou - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szalona bryła budynku z pracowni BIG

 

Czas czytania: ~2 min


Duńska pracownia BIG założona i prowadzona przez Bjarke Ingelsa ma na koncie wiele szalonych brył. Niedawno do tego grona dołączył projekt, stworzony na zamówienie największego w Chinach producenta smartfonów, firmy OPPO. Biuro BIG siedzibę formy, która ma stanąć w mieście Hangzhou.

 

O-Tower. Projekt budynku od Bjarke Ingelsa

Duński projekt w Chinach

Jak zazwyczaj w przypadku widowiskowych siedzib wielkich firm, i projektowi pracowni BIG towarzyszy wiele określeń, mających tłumaczyć tę formę budynku, jej twórcy chętnie podkreślają zawartą w bryle symbolikę. W tym przypadku budynek ma „łączyć ziemię z niebem w pętli ciągłej współpracy”, ma symbolizować „technologię, która jest przedłużeniem życia”, być także manifestacją filozofii firmy OPPO, która łączy w swoich produkcjach elegancję i chęcią poprawy jakości życia w wielkim mieście.

O-Tower. Projekt budynku od Bjarke Ingelsa
O-Tower. Projekt budynku od Bjarke Ingelsa

Te marketingowe hasła towarzyszą prezentacjom budowli, która rzeczywiście odróżnia się od innych wieżowców zbudowanych w chińskim mieście Hangzhou. Zespół pracowni BIG stworzył koncepcję bryły w kształcie smukłej, pionowej pętli (niektórym przypomina ona ogromne oko), górującej nad nabrzeżem w centrum Hangzhou.

O-Tower. Projekt budynku od Bjarke Ingelsa
O-Tower. Projekt budynku od Bjarke Ingelsa

BIG zmienia panoramę  Hangzhou

Nietypowy kształt siedziby firmy OPPO ma nie tylko zwracać uwagę na budynek, wyróżniać go w panoramie miasta, ma także zapewnić atrakcyjność wnętrz: każda kondygnacja biurowca ma oferować nieco inne przestrzenie, wielkość i układ kolejnych pięter ma się między sobą różnić. Co więcej, kształt pętli ma zapewnić powierzchniom biurowym gmachu większy niż w tradycyjnej bryle dostęp światła dziennego.

O-Tower. Projekt budynku od Bjarke Ingelsa

Atrakcją projektu pracowni BIG w Hangzhou ma być także przestrzeń publiczna wokół budynku. 10 tysięcy metrów kwadratowych ma tu zająć park, jaki architekci zaplanowali u stóp biurowca w kształcie pętli. A elementem ów park wyróżniającym ma być rozległe jezioro. Tym samym zaprojektowana przez BIG siedziba firmy OPPO ma się stać nie tylko ikoniczną bryłą w panoramie miasta, ale i miejsce atrakcyjnym dla mieszkańców, nie tylko pracowników.


Źródło: big.dk


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt Architektoniczny, Projekt Budynku, Architektura Zagraniczna, Bryła Budynku

Projekt Macieja Siudy wzorem dobrej szkoły
Projekt Macieja Siudy wzorem dobrej szkoły

Władze Warszawy wprowadzają obowiązkowe standardy architektoniczne dla nowych i modernizowanych wars ...

Mauzoleum Martyrologii Wsi Polskich w Michniowie - prezentacja obiektu
Mauzoleum Martyrologii Wsi Polskich w Michniowie - prezentacja obiektu

Mauzoleum Martyrologii Wsi Polskich w Michniowie to realizacja, która powstała w celu upamiętnienia ...

Webinarium Sika: Dachy zielone – szwajcarska jakość hydroizolacji dostosowana do Twoich potrzeb
Webinarium Sika: Dachy zielone – szwajcarska jakość hydroizolacji dostosowana do Twoich potrzeb

Dachy są najbardziej narażonymi na działanie czynników warunków atmosferycznych elementami budynków ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera