Projekt budynku z szacunkiem do otoczenia - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


CDF Architekci rozbudują szpital w Poznaniu

 

Czas czytania: ~2 min


10 czerwca 2021 roku poznaliśmy wyniki konkursu architektonicznego na projekt rozbudowy Ortopedyczno-Rehabilitacyjnego Szpitala Klinicznego im. Wiktora Degi w Poznaniu. Dwuetapowy, realizacyjny konkurs dotyczył północnej części kompleksu szpitalnego przy ulicy Krzyżowej – tam ma stanąć nowy obiekt. Zadanie konkursowe polegało opracowaniu koncepcji rozbudowy szpitala o nowe skrzydło, w którym można by rozszerzyć możliwości jakości świadczenia usług w ramach ambulatoryjnej opieki specjalistycznej i rehabilitacyjnej.

 

CDF Architekci projektują szpital w Poznaniu
CDF Architekci projektują szpital w Poznaniu

Sąd konkursowy pod przewodnictwem dra hab. inż. arch. Eugeniusza Skrzypczaka, prof. UAP (Wielkopolska OIA RP, SARP Oddział Poznań, Kolegium Sędziów Konkursowych SARP) zdecydował o przyznaniu pierwszej nagrody propozycji poznańskiej pracowni CDF Architekci, która w swoim mieście zrealizowała już tak głośne i nagradzane obiekty, jak kamienica Żelazko czy biurowiec ZREMB.

CDF Architekci projektują szpital w Poznaniu
CDF Architekci projektują szpital w Poznaniu

Zadaniem konkursowym był opracowanie formy nowej bryły dopasowanej zarówno do istniejących  obiektów szpitalnych, jak i historycznej zabudowy tej części miasta. Członkowie zwycięskiego zespołu pracowni CDF Architekci podkreślają, że chcieli stworzyć obiekt wpisujący się w charakter dzielnicy Wilda, podkreślający kontekst i historię miejsca. Szukali optymalnej relacji pomiędzy  nawiązującą do historycznych zabudowań strukturą a nowoczesną funkcją projektowanego budynku.

 

Zobacz galerię zdjęć projektu budynku

Projekt budynku z szacunkiem do otoczenia

To dlatego zespół projektowy pracowni CDF Architekci skomponował nową bryłę niejako z dwóch części, kontrastując rytmiczne i smukłe pionowe elementy górnych kondygnacji z masywnym podziałem dolnej części budynku. „Dwie różne warstwy architektoniczne, tworzą fasadę, która, oglądana w skrótach perspektywicznych, odkrywa swoją trójwymiarowość” – mówią architekci o swoim pomyśle na bryłę. Dzięki rozrzeźbieniu górnych kondygnacji nie tylko nie przewyższają one sąsiedniej zabudowy, ale i nie dominują nad nią wizualnie; gest ten pozwolił także na stworzenie na niższej części budynku tarasów, powiększając przestrzeń do wypoczynku dla użytkowników. Projekt pracowni CDF Architekci, który zwyciężył w konkursie architektonicznym wydaje się ciekawym pomysłem na to, jak stworzyć siedzibę nowoczesnej placówki medycznej w historycznym otoczeniu tak, by zapewnić użytkownikom komfort, ale i uszanować charakter zabytkowej dzielnicy.

 

Źródło: cdf.net.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Wyniki Konkursu Architektonicznego, Projekt Budynku, Projekt Architektoniczny

Stajnie Kubickiego – nowa atrakcja w Łazienkach Królewskich
Stajnie Kubickiego – nowa atrakcja w Łazienkach Królewskich

Stajnie Kubickiego zostały zbudowane w latach 1825-1826 na wschodnich obrzeżach terenu Łazienek Król ...

Centrum Edukacji Ekologicznej – drewniana bryła w Warszawie
Centrum Edukacji Ekologicznej – drewniana bryła w Warszawie

Władze stolicy wraz z jednostką o nazwie Lasy Miejskie chcą stworzyć Centrum Edukacji Ekologicznej. ...

Zabytkowa wieża ciśnień. Dzieło współtwórcy Bauhausu w Polsce
Zabytkowa wieża ciśnień. Dzieło współtwórcy Bauhausu w Polsce

W miejscowości Jankowa Żagańska w powiecie żagańskim w województwie lubuskim znajduje się mało znany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wyniki konkursów
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera